Miro Purivatra

Festival Ponta Lopud, koji se održava u prekrasnom samostanu, ove godine posebno podupire - snimateljice

Ponta Lopud Festival

 Press
Jedan od dugoročnih ciljeva festivala, čije će se drugo izdanje održati krajem lipnja, doprinos je rodnoj jednakosti u filmskoj industriji

Od 22. do 27. lipnja održat će se drugo izdanje Ponta Lopuda, filmskog festivala koji je prošle godine pokrenuo Miro Purivatra, nekadašnji direktor Sarajevo Film Festivala. Purivatra je u veljači ove godine objavio da napušta to mjesto nakon 27 godina, a jedan od njegovih novih projekata je filmski festival na Lopudu koji je osnovao s Tildom Grossel Bogdanović. Ponta Lopud bazira se na filmskim radionicama koje drže neka od najvećih imena iz svijeta filma (predavač prvog masterclassa bio je oskarovac Pawel Pawlikovski), pružajući mogućnost talentima, bilo da je riječ o mladim nadama ili već etabliranim profesionalcima iz Hrvatske i regije, da kroz izravan susret sa zvijezdama iz svijeta filmske industrije, u inspirativnom okruženju otoka Lopuda, steknu nova iskustva i stvore dugoročne profesionalne i prijateljske odnose.

image

Prošlogodišnji tim koji je otvorio prvu festivalsku godinu Ponta Lopuda

Uz niz radionica, susreta i razgovora pripremljenih za glumice i glumce te redateljice i redatelje, novost ovogodišnjeg programa, prema riječima Mire Purivatre, su i planirani stručni programi za snimateljice. "Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji te se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om), posebno podupiru hrvatske snimateljice, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad s jednim od svjetski poznatih direktora fotografije na filmu (DOP)", rekao je Purivatra dok Tilda Grossel Bogdanović za ovu godinu najavljuje nove zanimljive sadržaje i popratne programe "koji će istaknuti postojeće vrijednosti i veliki potencijal otoka Lopuda kao mjesto susreta i uživanja u filmskoj umjetnosti".

Prošle godine, kada je održano prvo izdanje festivala Ponta Lopud, na masterclassu Pawela Pawlikowskog sudjelovali su glumci Iva Mihalić i Toni Gojanović te redateljice Dubravka Turić i Dana Budisavljević iz Hrvatske. Imena ovogodišnjih voditelja masterclasseva, predavača i sudionika bit će, ističu organizatori, objavljeni tijekom travnja i svibnja. Tijekom trajanja festivala sudionici i publika moći će uživati i u osam večernjih filmskih projekcija i sedam filmova na jedinstvenim lokacijama - tvrđavi franjevačkog samostana Lopud 1483 i plaži RMH Lafodia Sea Resorta, najavljuju iz Ponta Lopuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:07