PRVE KRITIKE

Festival u Cannesu: Je li karijera Johnnyja Deppa ponovno krenula uzlaznom putanjom?

Maiwenn Le Besco i Johnny Depp: ne gledaju svi pozitivno na činjenicu da mu je dodijeljena glavna uloga

 Christophe Simon/Afp
U biografskoj drami ‘Jeanne du Barry‘ glavni lik tumači redateljica Maïwenn Le Besco, dok je Depp uprizorio kralja Luja XV

.

Cannes je po 67. put ugostio elitu svjetske glumačke scene. Drama "Jeanne du Barry" otvorila je festival. Iza adaptacije stoji Francuskinja Maïwenn Le Besco koja i glumi Madame du Barry, posljednju ljubavnicu kralja Luja XV. Njega je pak utjelovio Johnny Depp.

Otvorenje baš ovim filmom Variety zanimljivo povezuje s britanskom kraljevskom obitelji, budući da je premijerno prikazan samo dva tjedna nakon okrunjenja Charlesa III. To bi moglo značiti kao umjereno provokativan potez prema "svemu kraljevskom".

Jeanne du Barry bila je kćer redovnika i kuharice. Smaknuta je giljotinom tijekom Francuske revolucije i s Marijom Antoanetom baš i nije bila u dobrim odnosima. Dok su protokoli nalagali suprotno, bez problema je okretala leđa kralju i gledala ga direktno u oči. Makar je film napravljen upravo o razdoblju njezinog života kojeg je provela s kraljem, ona se ne promatra isključivo kao jedna od ljubavnica. Dapače, prikazuju ju kao snažnu ženu koja je uzela u ruke svoju sudbinu.

image

Johnny Depp

Valery Hache/Afp

Ono što je svakako predstavljalo izazov glavnoj glumici i redateljici Maïwenn jest davanje glavne muške uloge Johnnyju Deppu. Riječ je o glumcu koji je zadnjih godina jedna od glavnih tema tabloida, a na filmskom platnu nije viđen još od najvećeg holivudskog spora - onog s bivšom partnericom Amber Heard. No, kako piše Variety, nitko ne kreće u takav projekt s namjerom da udovolji svojim kritičarima, pa tako ni Maïwenn.

I dok od publike dobiva sedmominutne ovacije, dio struke je zgrožen. Upravo zbog stavljanja Deppa na pijedestal jednog od vodećih svjetskih filmskih festivala, francuska glumica Adèle Haenel se prije tjedan dana oprostila od filmske industrije. Izjavila je tada kako je odluku donijela iz političkih razloga također kritizirajući generalno zadovoljstvo prema, kako je rekla, "seksualnim predatorima". Povod čelnih ljudi festivala nije i vjerojatno nam neće biti poznat, no jedno je sigurno – o Cannesu se uvelike priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:24