Tereza 37

Film Danila Šerbedžije hrvatski je kandidat za nagradu Oscar: ‘Prepoznali smo trenutak‘

Scena iz filma
Radnja prati 37-godišnju ženu, glumi je Lana Barić, koja ne može ostati trudna zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je igrani film "Tereza37" Danila Šerbedžije za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
Šerbedžijin film izabran je između njih sedam, s većinom glasova u drugom krugu, rekao je na konferenciji za novinare Goran Ribarić, predsjednik 15-člane komisije koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu.
U konkurenciji su bili još filmovi "A bili smo vam dobri" Branka Schmidta, dugometražni dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara, "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Zbornica" Sonje Tarokić, "Zora" Dalibora Matanića i "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.
Šerbedžija smatra kako Društvo i komisija nisu imali laku zadaću jer je riječ o festivalski uspješnim i jakim filmovima, kaže da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.
To mu je već treći put da sudjeluje u kandidaturi za Oscara, prije je Hrvatsku zastupao s filmom "72 sata" te Makedoniju s "Oslobođenjem Skopja", čiju režiju supotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.
S obzirom na prethodna iskustva rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobivaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobivaju velika sredstva za tu namjenu.


Zahvalan je HAVC-u na potpori i kaže da to jest puno za njih, ali nije i u svjetskim razmjerima. Kao primjer navodi da je, kada je makedonski film "Prije kiše" bio u užem krugu za Oscara, pobijedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.
"Govorimo o milijunima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Njemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja", dodao je.
Šerbedžija kaže kako hrvatski film može zakupiti dvoranu za dva ili tri prikazivanja, a oni za dvadesetak, mogu napraviti puno veće zabave i catering, puno vremena provesti na sastancima, slati puno više promotivnih materijala, davati više intervjua, zakupiti više stranica u Hollywood Reporteru.
"Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živio tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima", napomenuo je.
Svoju priliku vidi u temi koja je zaista bitna i aktualna u Hollywoodu, a to je rodna jednakost, nasilje nad ženama.

"Činjenica da živimo u 21. stoljeću a da još uvijek nismo jednaki meni poražavajuća s obzirom na to dokle je civilizacija otišla u drugim stvarima. Čak i u filmskoj industriji koja je kao uvijek otvorena i napredna, muški je svijet na prvom mjestu", ocijenio je.
Po njegovim riječima, najbitnije im je da što više ljudi vidi njihov film, da ga uspješno plasiraju i pokažu na američkom tržištu. "Naravno da nismo unaprijed digli ruke, dat ćemo sve od sebe da prođemo što bolje", dodao je.
Film "Tereza37" prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenarij za film) koja ne može ostati trudna zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje propitivati svoj dotadašnji život, brak, odnose u obitelji, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2021 13:53