PRESTIŽNO PRIZNANJE

Film ‘Deveti krug‘ s mladim Borisom Dvornikom i Dušicom Žegarac uvršten u Cannes Classics

Film ”Deveti krug”
 Hdy/Hrvatska Kinoteka
Film je 1960. godine premijerno prikazan u Cannesu gdje je konkurirao za Zlatnu palmu. Bio je nominiran i za Oscara

Dugometražni igrani film "Deveti krug" slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen pod okriljem Jadran filma, prikazat će se u sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu, objavio je HAVC. Program je inače namijenjen svježe restauriranim filmskim klasicima.

"Ponosni smo da je jedan naš filmski klasik po prvi puta prihvaćen u program Cannes Classics. Selekcija u Cannesu se temelji prvobitno na kvaliteti filma redatelja France Štiglica, ali tu se radi i o kvaliteti restauracije i ukazuje na veliki zadatak koji je pred nama da se restauriraju i ostala djela naše baštine, a koja su velikim dijelom u derutnom stanju", rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

"Deveti krug", koji je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 1960. godine te je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, digitalno su restaurirali zagrebački studiji Ater i Klik film za Hrvatski državni arhiv, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je bio nominiran i za Oscara za najbolji strani film.

Scenarij je napisala Zora Dirnbach, a u filmu glume Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Beba Lončar, Dragan Milivojević, Ervina Dragman, Branko Tatić i drugi.

Radnja "Devetog kruga" smještena je u Zagreb za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ustaška vlast provodi sve žešći progon židova. Mlada židovka Ruth uspijeva izbjeći logor, ali ostaje bez roditelja i brata. Obiteljski prijatelji pružaju joj utočište i udaju je za svog sina studenta kako bi je zaštitili od progona. Kako taj fiktivni brak ograničava njegovu slobodu, novopečeni muž se buni, ali ubrzo uviđa da za djevojku, s kojom se družio od malena, nema druge nade za spas. Ne prolazi dugo i dvoje mladih se doista i zaljubljuju jedno u drugo, no Ruth završava u "Devetom krugu", zloglasnom logoru za mlade žene…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:35