DOKUMENTARAC

Film "Djevojčica", priča o djevojčici u tijelu dječaka u petak u Dokukinu

scena iz filma
Nakon premijernog prikazivanja bit će organiziran razgovor u kojem sudjeluju Daniel Martinović, Erin Vlahović i psihologinja Iva Žegura

Dokumentarni film "Djevojčica" francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza, priča o djetetu transrodnog identiteta, od petka, 25. lipnja prikazuje se u zagrebačkom Dokukinu.
U sedmogodišnjoj Sashi društvo vidi samo pomalo neobičnog dječaka iako ona oduvijek zna da je zapravo djevojčica, ali rođena u tijelu dječaka. Zbog toga pati od nečega što se u suvremenom medicinskom rječniku definira kao stanje rodne disforije odnosno osjećaja zarobljenosti u vlastitom tijelu obilježenom često rigidnim društvenim kategorijama spola i roda.

U svakodnevnom životu, u školi, plesnim treninzima i dječjim zabavama, njezina okolina tretira je drugačije od ostale djece, no Sashina obitelj vodi neumornu bitku sa društvenim nerazumijevanjem transrodnosti, boreći se da njihova djevojčica bude prihvaćena i da okolina razumije i poštuje njenu potrebu za drugačijim rodnim identitetom od očekivanog.

"Kad narastem, bit ću djevojčica", omiljena je izjava malene Sashe čiji svakodnevni život kroz godinu dana prati kamera jednog od najznačajnijih suvremenih dokumentarista Sébastiena Lifshitza, bilježeći pritom dirljive trenutke sreće, ali i mnoge izazove s kojima se ona i njezina obitelj suočavaju. Francuski redatelj u svom nagrađivanom filmu Sashinoj društvenoj „iščašenosti“ prilazi s puno empatije i razumijevanja što je rezultiralo inspirativnim portretom djevojčice koja traži tako malo - da bude prihvaćena onakvom kakva zaista je.
U petak, nakon premijernog prikazivanja u Hrvatskoj, odmah poslije projekcije bit će organiziran i razgovor o filmu
u kojem sudjeluju sudjeluju Daniel Martinović (Ponosni Zagreb/Dugine obitelji), Erin Vlahović (TransAid) i psihologinja Iva Žegura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35