FILMSKI FESTIVAL

Film Ene Sendijarević 'Odvedi me na neko lijepo mjesto' dobio Srce Sarajeva

 Screenshot: Youtube
 

Dodjelom nagrada u četvrtak je okončan natjecateljski dio programa 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) a priznanje Srce Sarajeva za najbolji igrani film osvojio je "Odvedi me na neko lijepo mjesto" bosanskohercegovačke redateljice Ene Sendijarević.

U konkurenciji devet ostvarenja iz šire regije ovaj film nastao u nizozemsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji osvojio je žiri kojemu je predsjedavao švedski redatelj Robert Ostlund.

Temeljen na priči o djevojci bosanskih korijena koja živi u Nizozemskoj i dolazi u domovinu svojih roditelja te se tamo suočava s izazovima nove sredine ali i odrastanja film se u cijelosti oslanja na glumu troje mladih glumaca Sare Lune Zorić, Lazara Dragojevića i Ernada Prnjavorca koji pokazuju veliku energiju i talent.

Redateljica Sendijarević i sama je potvrdila kako su njen film zapravo "iznijeli" mladi glumci kojima je stoga iskazala posebnu zahvalnost.

Gruzijski film "A onda smo plesali" priznanje žirija je dobio nagradom za najboljeg glumca koja je dodijeljena Levanu Galbakhianiju.

On je zapravo posebno iznenađenje jer i nije glumac nego profesionalni plesač koji se na velikom platnu po prvi puta uspješno okušao ulogom u filmu koji je režirao Levan Akin.

"Sarajevo izgleda kao i moja zemlja, podsjeća me na dom zbog ljepote, izvanrednih ljudi, povijesti i bolnih sjećanja koje dijelimo. Doista se osjećam kako mi je ovo drugi dom", kazao je Galbakhiani nakon dodjele nagrade.

Najbolja glumica 25. SFF-a je Irini Jambonas koja je nastupila u bugarskom filmu "U krug", glumeći policajku koja se nosi s osobnom dramom i moralnim dvojbama u društvu opterećenom korupcijom.

"U krug" je pripovijest o suvremenoj Bugarskoj ali i o svim sličnim državama u tranziciji koje se i 30 godina nakon pada Berlinskog zida muče s pitanjima kada im je zapravo bilo bolje.

Najboljim redateljem proglašen je Turčin Emin Alper za film "Priča o tri sestre".

"Velika mi je čast dobiti ovu nagradu. Zahvalan sam SFF-u i ako me nastave pozivati nastavit ću dolaziti", kazao je Alper, istaknuvši kako je svoj film koji je ponovo otvorio pitanje položaja žene u patrijarhalnom okruženju uspio snimiti unatoč velikim poteškoćama, nedostatku novca i teškim uvjetima na terenu.

Najbolji dokumentarac 25. SFF-a je azarbajdžanski film "Kad su rasle japanske jabuke" redatelja Hilala Bajdarova dok je Srce Sarajeva za najbolji kratki film među dvanaest ostvarenja koja su se natjecala dobila "Posljednja slika oca" u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji i u reži Stefana Đorđevića.

U kategoriji studentskog filma najboljim je proglašen je "Šerbet" mladog srbijanskog redatelja Nikole Stojanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2023 08:32