IMAO JE PODRŠKU

Film koji je izazvao polemike: Njegova supruga nije imala ništa protiv toga što je imao 11 djece sa 7 žena

BOB MARLEY, ONE LOVE
2024
de Reinaldo Marcus Green
Kingsley Ben-Adir.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Paramount Pictures - Plan B Entertainment - Tuff Gong Pictures
biopic; biographie; biography,Image: 846552370, License: Rights-managed, Restrictions: Restricted to editorial use related to the film or the individuals involved (producers, directors, authors, actors, etc.)
The rights of publicity of any person depicted in the photos are not granted
Mandatory credit of the film company and photographer, Model Release: no, Credit line: Paramount Pictures - Plan B Ente/AFP/Profimedia

 Paramount Pictures - Plan B Ente/Afp/Profimedia/Paramount Pictures - Plan B Ente/afp/profimedia
U hrvatska je kina upravo stigao film o slavnom glazbeniku Bobu Marleyju

Već je dokumentarac o Bobu Marleyju izazvao dosta polemika – i to s razlogom. Njegova supruga Rita Marley nije imala ništa protiv toga što joj je pokojni suprug imao jedanaestero djece sa sedam žena, to je smatrala efemernim problemom, važnije je bilo vjerovati u Rastafari pokret, a to je ona podržavala svim srcem, pogotovo nakon posjeta kralja Hailea Sellasiea I. Jamajci. Film je režirao Kevin Macdonald, dobitnik Oscara za dokumentarac "Jedan dan u rujnu" o ubojstvu 11 izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama 1972., a napravio je i doku-biografiju "Whitney", o pjevačici Whitney Houston. Inače, kao redatelji su najprije figurirali Martin Scorsese i Jonathana Demme, međutim, odustali su ili zbog zauzetosti ili kreativnih nesuglasica. Macdonald je obavio dobar posao, imao je podršku Marleyjeve obitelji, no bilo je i nezadovoljnih, pogotovo u krugovima njegovih bivših suradnika.

Ovaj put situacija je možda nešto jednostavnija, naime, o Bobu Marleyju upravo je snimljen igrani film, koji ne bi trebao izazvati nikakve kontroverze, budući da su mu producenti Ziggy Marley, pjevačev sin, Rita Marley i njih još nekolicina. Redatelj je Reinaldo Marcus Green, afirmiran filmom "Kralj Richard", u kojem je Will Smith dobio Oscara, za ulogu Richarda Williamsa, oca teniskih zvijezda Serene i Venus Williams. Tu se navikao raditi sa obiteljima slavnih, tako da "Bob Marley: One Love" za njega ne bi trebao biti preveliki problem, pogotovo što je u središtu priče glazbena legenda koja je umrla davne 1981. Njegova smrt za mnoge je bila šok, no dugo je bolovao od raka (povrijedio je nožni palac i to nikako da izliječi), tako da su se po medijima duže vremena najavljivale crne slutnje.

Najveći problem je bio koga izabrati da tumači Boba Marleyja, potraga je trajala čitavu godinu, iako dobitnik uloge nije baš bio anonimac. Zablistao je u drami "Jedna noć u Miamiju" u režiji glumice Regine King, glumio je Malcoma X i dobio odlične kritike, a zatim je glumio u blockbusteru "Barbie", i to Kena koji je lud za košarkom. Presudne su bile glazbene probe, a kad su i te zadovoljile, ekipa je manje-više bila zaokružena. Naslov "Bob Marley: One Love" dao je pjevačev sin Ziggy, koji je i sam napravio solidnu glazbenu karijeru, otac ga je naučio svirati gitaru i snalaziti se na bubnjevima, najprije je imao grupu Ziggy Marley and the Melody Makers, da bi se nakon očeve smrti odlučio za samostalnu karijeru.

Filmovi o glazbenicima trend su ne samo u svijetu nego i u nas, na prvom mjestu hrvatske top liste je srpska biografska drama "Nedjelja" o Džeju Ramadanovskom, a što se sve sprema u Americi i Velikoj Britaniji teško je i pobrojati. Dosta veliki publicitet dobila je vijest da je američka country pjevačica Kacey Musgrawe napravila svoju verziju pjesme "Three Little Birds", velikog hita grupa the Wailers, koja se dugo smatrala neodvojivom od Marleyja. Uostalom, i danas se dobro prodaje kompilacija "One Love: The Very Best of Bob Marley & The Wailers". Ukoliko film bude uspješan, glazba Boba Marleyja možda se vrati na top liste.

Bob Marley: One Love

am. glazb. biograf. drama, 2024.

REDATELJ: Reinaldo Marcus Green

BUDŽET: cca 40 milijuna dolara

U KINIMA: od 12. veljače

KRALJ REGGAEA

Kingsley Ben-Adir

Glavni glumac od njega puno očekuje, inače živi u Londonu, gdje nastupa u kazalištu i na televiziji (popularna serija "Peaky Blinders"), ali je očito da ga i filmski producenti sve više traže. Uspjeh filma o Bobu Marleyju bio bi presudan za njegovu karijeru, koja se trenutačno razvija vrlo dobro.

Lashana Lynch

Ime glumice koja igra majku naslovnog junaka vam vjerojatno nije previše poznato, no kad spomenemo naslove "Kapetanica Marvel" i "Marveli" u kojima je utjelovila ulogu Marie Rambeau, jasno vam je da ste je gledali u kinu i to u više navrata. Glumila je i u blockbusteru "Doktor Strange u multiverzumu ludila", a pamtimo je i iz zadnjeg Jamesa Bonda s Danielom Craigom "Nema vremena za umiranje".

James Norton

Ne treba izbjegavati uloge negativaca, jer one pokazuju vaš glumački raspon. Uloga psihopata u krimi-drami "Sretna dolina" pribavila mu je niz priznanja, a unatoč tome što je pretukao glavnu junakinju (Sarah Lancashire) i skrivio smrt njezine kćeri, dobio je ulogu romantičnog Andreja Bolkonskog u mini-seriji "Rat i mir". U seriji "Granchester" igra anglikanskog vikara sklonog detektivskom pozivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 15:36