'KOJA JE OVO DRŽAVA'

FILM KOJI JOŠ NIJE STIGAO U KINA, ALI VEĆ DIŽE MEDIJSKU PRAŠINU Brešan je u novom projektu okupio i Vatrene, neki kadrovi snimljeni su u Lepoglavi

Mate Matišić i ja slagali smo jedan apsurd na drugi i dobili komediju apsurda, zapravo sve ono što svaki dan možete čuti na radiju, televiziji, pročitati u novinama, kaže Brešan

Iako film Vinka Brešana “Koja je ovo država” još nije stigao u kina, dapače od premijere ga dijeli dva i pol mjeseca, novo djelo uglednog redatelja već je podignulo medijsku prašinu. Sam Brešan strogo taji radnju filma, što dodatno intrigira javnost, posebno kada se zna da je u svojem novom projektu okupio ne samo glumačka imena, već i “vatrene”, poput Luke Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i Ivana Perišića.

Dapače, glumci, kao i drugi suradnici, i prije početka snimanja te komedije morali su potpisati izjavu da neće otkrivati sadržaj filma čiji scenarij potpisuje Mate Matišić.

Provjereni glumci

U novoj, pak, Brešanovoj komediji, koja će biti komedija apsurda, a za čiju je inspiraciju već dovoljno pogledati naslov filma, angažirani su brojni renomirani glumci, među kojima i oni s kojima Brešan često surađuje, poput Krešimira Mikića, Lazara Ristovskog i Nikše Butijera. Film se počeo snimati u siječnju ove godine, no proces do prve klape trajao je puno dulje.

- U razgovoru s Matišićem, mojim dobrim prijateljem, došli smo do ideje za film, a scenarij je bio gotov još dok je Milanović bio na čelu Vlade. Potom je uslijedilo prikupljanje novca, što naravno dobrano uvijek otegne realizaciju projekta. Uglavnom, slagali smo jedan apsurd na drugi i dobili komediju apsurda, zapravo sve ono što svaki dan možete čuti na radiju, televiziji, pročitati u novinama, sve što svaki dan stvarno živimo - objašnjava Brešan.

Poljski glumac

Da bi dodatno potencirao apsurd, Brešan je posebnu pažnju obratio na kasting glumaca te otkrio tko će glumiti kojeg lika. Za ulogu predsjednika RH angažirali su Daniela Olbrychskog, uglednog poljskog glumca. Kako on, naravno, ne zna hrvatski, njegovi dijelovi su sinkronizirani, a glas mu je posudio Ljubomir Kerekeš. Kreši Mikiću povjerena je uloga ministra unutarnjih poslova, Goranu Grgiću ravnatelja SOA-e, dok je Bojan Navojec državni odvjetnik. Generali su Goran Navojec i Nikša Butijer, Dražen Kuhn ravnatelj je zatvora, načelnik zatvorskog osiguranja Slaven Knezović, biskup Milan Pleština, dok je Vedran Mlikota dobio ulogu pravoslavnog svećenika.

- Sebastian Cavazza hrvatski je premijer, Goran Bogdan policijski inspektor, a naravno da ova priča ne može proći bez ljutih “penzionera” koje glume Lazar Ristovski, Mate Gulin, Zdenko Jelčić i Slobodan Milovanović. I Zvonimir Sunara Suki ima ulogu, i to ministra pravosuđa, pa kad se ekipi na kavi pohvalio da će debitirati u filmu i što će glumiti, prijatelji su mu rekli da od ove vlade ne može gore - smije se Brešan.

“Koja je ovo država” snimala se na autentičnim lokacijama poput Kaznionice u Lepoglavi i dvorane za sjednice Vlade Republike Hrvatske. U kina bi trebao stići 3. siječnja, a zahvaljujući gerila promociji o njemu se već uvelike priča.

Jedan od razloga je i video u kojem navodno kulturno-umjetničko društvo Vuk Karadžić iz Hrvatske pjesmom i srpskim kolom slavi pokojnog predsjednika Tuđmana, a koji je počeo kolati internetom te preplavio društvene mreže.

Na kraju se ispostavilo da je to “navlakuša”, a ujedno i odlična promocija filma koji je osmislio sam Brešan.

- Nisam imao neugodnosti zbog toga, shvatili su svi da je šala u pitanju - smije se autor naših najgledanijih filmova. Naime, “Kako je počeo rat na mom otoku” pogledalo je više od 342 tisuće ljudi, “Svećenikovu djecu” 158 tisuća ljudi, a kako je ovaj film počeo intrigirati javnost i prije nego što je stigao u kina, može se očekivati da on postigne odlične rezultate.

Direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica-Brešan, izvršna producentica Maja Vukić, a producent filma je Ivan Maloča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:39