PRETPREMIJERA

Film 'Nasljednici': Preispitujući vlastiti život, shvatio je da se treba boriti jedino za svoju obitelj!

ZAGREB - Alexander Payne posebna je vrsta hollywoodskog filmaša. U stanju je pisati scenarije za hollywoodske blockbustere (“Jurski park 3”) ili visokobudžetne komedije (“Chuck, sada možete poljubiti Larryja”), a istodobno, kada režira vlastite filmove, predlošci su mu neusporedivo zahtjevniji.

Njegov prvijenac “Građanka Ruth” s Laurom Dern u ulozi trudne narkomanke koja razmišlja o pobačaju bio je žestoka satira, komedija “Izbori” s Reese Witherspoon i Matthewom Broderickom prikazala je srednju školu kao prvu stepenicu za ulazak u visoko korumpirano društvo, a u humornoj drami “Gospodin Schmidt” Jack Nicholson je igrao udovca koji tek nakon smrti autoritativne supruge počne donositi vlastite odluke.

Njegovim najvažnijim ostvarenjem donedavno se smatrala “Stranputica”, priča o dvojici prijatelja ( Paul Giamatti i Thomas Haden Church) koji doživljavaju luckaste pustolovine u kalifornijskoj vinskoj dolini: film je bio nominiran za pet Oscara, no stjecajem okolnosti dobio je samo jedan, za najbolji adaptirani scenarij, iako su ga mnogi stavljali na vrh svojih lista najboljih ostvarenja godine.

Pet nominacija

Otkako je Payne predstavio svoj novi film “Nasljednici”, koji je napravio nakon sedmogodišnje pauze (u međuvremenu je producirao niz zanimljivih filmova svojih kolega, kao što su “Kralj Kalifornije” i “Obitelj Savage”, ali i hvaljenu HBO-ovu seriju “Obdaren” s Thomasom Janeom), više nije tako sigurno koji je najvredniji prilog u njegovu nevelikom redateljskom opusu.

Premijerno predstavljeni na prestižnom festivalu u Torontu, “Nasljednici” su dočekani panegiricima i poslije su ubrali još niz priznanja, između ostalih Zlatni globus za najbolju dramu i glavnu mušku ulogu. Kao i “Stranputica”, i “Nasljednici” su nedavno dobili pet nominacija za Oscara, a Payne je sa suradnicima Natom Faxom i Jimom Rashom opet favorit u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija. Film nije koštao previše po hollywoodskim standardima, razmjerno skromnih 20 milijuna dolara, ali je u svjetskim kinima već utržio 100 milijuna dolara i taj će se iznos još povećavati.

Supruga ga varala

Junak “Nasljednika” je naočiti sredovječni odvjetnik Matt King ( George Clooney ) koji nema puno vremena za privatni život i obitelj jer osim redovnih poslova brine i za obiteljsku zakladu, golemo zemljište na Havajima koje treba što prije prodati jer po tamošnjim zakonima vlasništvo nikad nije dovijeka.

Upravo su dobili dobru ponudu i njegovi se rođaci nadaju da će od nje svi imati koristi.

Supruga mu doživi tragičan udes dok je skijala na vodi i u nesvijesti je prevezu u bolnicu: u komi je, a po njezinoj oporuci moraju je isključiti s aparata čim postane izvjesno da joj nema oporavka. Matt je zdvojan jer prvi put mora brinuti za svoje dvije kćeri, 17-godišnju Alex ( Shailene Woodley) i desetogodišnju Scottie ( Amara Miller), s kojima prije nije imao osobitog kontakta. Pritom doznaje da mu je supruga bila u ljubavnoj vezi s trgovcem nekretninama Brianom Speerom ( Matthew Lillard), šurjakom čovjeka koji će možda postati novi vlasnik njihove obiteljske zaklade.

“Nasljednici” stižu sljedeći tjedan u naša kina i donekle će prigušiti prigovore da se u hrvatskim multipleksima nema što gledati: to je film u kojemu može uživati ne samo zahtjevna, nego i široka publika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:33