NOVI DOKUMENTARAC

Film o Đorđu Novkoviću otkriva neispričane intrige, svađu s Nedom Ukraden i prijateljstvo s Mišom

 Dario Hacek/Cropix
Ove nedjelje na HTV-u u sklopu serijala „A Porina dobiva...“ Tonija Volarića prikazat će se film o legendarnom skladatelju

„Nitko ne može napisati bolju pjesmu za Mišu od mene“, rekao je jednom legendarni skladatelj Đorđe Novković, čovjek koji je ispisao povijest hrvatske zabavne glazbe, najplodniji autor tog glazbenog izraza kojeg je Hrvatska imala.

Napisao je hitove Miše Kovača „Ako me ostaviš“, „Poljubi zemlju“, „Ostala si uvijek ista“, „Čemu da živim“, „Bez rastanka suza nema“, „Drugi joj raspliće kosu a ja je volim“, „Ja nemam više razloga da živim“, „Još i danas teku suze jedne žene“, „Svi pjevaju ja ne čujem“ i mnoge druge koje i dan danas oduševljeno pjevaju stotine tisuća ljudi.

image
Mišo Kovač i Đorđe Novković
Tomislav Serdar/Cropix

Upravo je pokojni Novković autor brojnih hitova Srebrnih krila, Severine, Željka Bebeka, Gabi Novak, Nede Ukraden, Dalibora Bruna, grupe Pro Arte, Duška Lokina, Vlade Kalembera, Jasne Zlokić, Daniela Popovića i mnogih drugih.

Fascinantan opus, bogata karijera i nevjerojatan osjećaj za ono što publika želi čuti, tako bismo mogli sažeti Novkovićev život. Sada, zahvaljujući Unisonovom dokumentarnom serijalu „A Porina dobiva...“, imamo i prvi dokumentarni film o velikom Đorđu koji će biti emitiran na Prvom programu Hrvatske televizije ove nedjelje u 20 sati i 10 minuta.

Bit će to prigoda čuti manje poznate pojedinosti njegova života, više o nastanku nekih hitova, podsjetiti se pjesama uz koje su mnogi odrastali, slavili ili se zaljubljivali, kao i podsjetiti se da su upravo uz njega učili i stasali kasnije poznati skladatelji.

U filmu o velikom skladatelju govore: njegov sin Boris, Rajko Dujmić, Zrinko Tutić, Neda Ukraden, tekstopisac Josip Pavičić, Kemal Monteno, Nikša Bratoš i Vlado Kalember.

image
Đorđe Novković i Neda Ukraden
Dragan Matic/Cropix

Samo dva detalja iz filma dovoljno će zaintrigirati gledatelje. Naime, kad ju je prvi puta ponudio Nedi Ukraden, pjesma „Zora je“ zvala se „Jovane labude“. Film slijedi svađu i pregovore koji su rezultirali promjenom teksta u danas poznati hit koji je proslavio Nedu i Đorđa, pa čak i u Europi. Drugi detalj koji otkriva film je da Mišina pjesma „Poljubi zemlju po kojoj hodaš“ uopće nije zamišljena kao domoljubna, nego ju je, prema običaju, publika tako protumačila i prisvojila zauvijek.

Autor serijala „A Porina dobiva...“, pa i ovog filma je Toni Volarić, producent je Davor Drezga, snimatelji su bili Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, ton majstor Silvio Mojaš, za šminku je brinula Sanja Krstulović, montažer je Augustin Tino Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:19