Eva Fischer

Film o hrvatskoj umjetnici koju su obožavale holivudske zvijezde i koja je prijateljevala s Dalijem i Picassom

Dokumentarac o Evi Fischer

 Hrt/
Scenaristica i redateljica je Marijana Kranjec, autori glazbe su Ivana Đula i Luka Vrbanić, montažu je radio Miljenko Baričević, a snimatelj je Igor Tukša

Obožavale su je holivudske zvijezde, prijateljevala je s Morriconeom, Chagallom, Dalijem i Picassom, a iako je rođena u Hrvatskoj, našoj je javnosti ostala nepoznata. Eva Fischer kći je posljednjeg daruvarskog rabina, koja je svjetsku slavu stekla u Rimu. Očeva služba obitelj je odvela u Srbiju, a Drugi svjetski rat zauvijek je razorio. Oca su ubili nacisti, a Eva, majka i maleni brat preživjet će među ostalim i zahvaljujući Evinu slikarskom umijeću.

Eva Fischer za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu grada Daruvara simbolično se vratila kući izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime.

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta HRT premijerno, u ponedjeljaka 30. siječnja na Prvom programu u 23:10, prikazuje dokumentarni film Eva Fischer autorice Marijane Kranjec u produkciji Dokumentarnog programa.

Kako navode: "priču o jedinstvenoj autorici, ženi koja je već sredinom prošlog stoljeća u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažavana, o žrtvi koja je o stradanju u holokaustu progovorila tek desetljećima poslije, priču o umjetnici, majci, sestri, prijateljici i učiteljici pričaju njezini najbliži, ali i ljudi čije je živote obogatila i na poseban način usmjerila".

Autori glazbe su Ivana Đula i Luka Vrbanić. Scenaristica i redateljica Marijana Kranjec, montaža Miljenko Baričević, snimatelj Igor Tukša, producent Miroslav Rezić, a urednica Daniela Draštata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:28