Za srodnu dušu

Film o ruskim milenijalcima sklonima drogi i suicidu dolazi u Hrvatsku

Kako spasiti mrtvog prijatelja

 /Press
Film ‘Kako spasiti mrtvog prijatelja‘ 14. veljače kreće u distribuciju po nezavisnim kinima diljem zemlje

Dijelom ljubavna priča, dijelom kućni film, dijelom acid trip - film Marusje Siroječovskaje "Kako spasiti mrtvog prijatelja" ljubavno je pismo njezinoj srodnoj duši, senzibilnom Kimiju kojeg je život u depresivnoj Rusiji progutao, ali i buntovni vapaj iz srca i posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. Film u distribuciji Restart Labela, 14. veljače kreće u distribuciju po nezavisnim kinima diljem zemlje i bit će prikazan u Zagrebu (Dokukino KIC), Osijeku (Kinematografi), Puli (Dnevni boravak DC Rojc), Rijeci (Art-kino Croatia) te Šibeniku (Kuća umjetnosti Arsen).

Kako se navodi u pozivu "Srodne duše, Marusja i Kimi, par su moskovskih milenijalaca sklonih suicidu, teškim drogama, izmjenama razdoblja euforije i tjeskobe, a sve u atmosferi opresivnog autokratskog režima. Par zajedno provodi čitavu dekadu i bilježi sve što nosi odrastanje u postsovjetskoj Rusiji, a bezuvjetna ljubav ponovno će ih ujediniti kako bi snimili zadnji dramatični čin svojih života i zadržali Kimijev trag makar na pokretnim slikama.

Ušutkana režimom “depresivne Federacije” koji postaje sve autokratskiji, 16-godišnja Marusja odlučuje da će to biti njezina posljednja godina na Zemlji i da će i njezin život postati dio statistike suicida poput tolikih pripadnika njezine generacije moskovskih milenijalaca. Tada upoznaje Kimija i njihova neočekivana ljubavna priča razvija se u atmosferi opresivne vlasti.

Sniman tijekom 12 godina "Kako spasiti mrtvog prijatelja" osobni je krik iz duše, ali i portret čitave jedne ruske utišane generacije i euforične tjeskobe koja ih je obilježila.

image

Kako spasiti mrtvog prijatelja

/Press
image

Kako spasiti mrtvog prijatelja

/Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:11