Piše Nenad Polimac

Film po istinitom događaju o 13 pripadnika školskog nogometnog tima koji su zaglavili u špiljama traje dva i pol sata, no vrijeme proleti

Trinaest života

 Imdb/
Film ‘Trinaest života‘ koji se može pogledati na Amazon Prime režirao je iskusni Ron Howard

U ljeto 2018. čitav je svijet obišla vijest da je 12 pripadnika školskog nogometnog tima s pomoćnim trenerom zaglavilo na sjeveru Tajlanda, u špiljama Tham Luang.

Kako Tajlanđani nisu imali dovoljno iskusnih spasitelja, pomoć je stizala iz čitavog svijeta, posebno su važni bili britanski i australski ronioci koji su otkrili da su svi nestali živi, ali četiri kilometra duboko u špiljama: do njih su mogli doći samo vrsni specijalci.

O tom događaju snimljena su već dva dokumentarca, no ovaj treći projekt je najambiciozniji, režirao ga je holivudski veteran Ron Howard, scenarij je napisao William Nicholson, dvaput nominiran za Oscara, a direktor fotografije je renomirani Tajlanđanin Sayombhu Mukdeeprom ("Skrivena ljubav", "Suspiria").

Howard je trijezno procijenio da međunarodne zvijezde poput Vigga Mortensena, Colina Farrella i Joela Edgertona ne bi smjele biti previše u prvom planu, ipak je to tajlandska nacionalna drama, pa ih je podigrao koliko je god to mogao.

Film traje dva i pol sata, ali su zbivanja toliko uzbudljiva da to ni najmanje ne smeta, a budžet od 55 milijuna dolara utrošen je krajnje funkcionalno.

Netflix upravo završava svoju seriju o Tham Luangu, tako da ćemo s tajlandskom katastrofom morati živjeti još neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:03