NOVI NARATIV

Film ‘Ruža Istre‘ na RAI 1 izazvao poprilične polemike: ‘Riječ je o tipičnoj Tele Meloni‘

Gracjela Kicaj

 Anna Maria Tinghino/Imago Stock&people/Profimedia/Anna Maria Tinghino/imago Stock&people/profimedia
Film o esulima prati priču o Maddaleni, osmanastogodišnjakinji iz Kanfanara i njezinoj obitelji

Ovog je tjedna na talijanskom kanalu Rai 1 prikazan film "La rosa dell‘Istria" ("Ruža Istre") čija je radnja inspirirana romanom «Chi ha paura dell‘uomo nero?» ("Tko se boji crnog čovjeka?") Grazielle Fiorentin. Kroz priču o Maddaleni Braico (Gracjela Kicaj) film u režiji Tiziane Aristarco govori "o potresnoj i nemilosrdnoj tragediji talijanskih prognanika s područja Istre i Dalmacije tijekom i nakon Drugog svjetskog rata", piše list Corriere della Sera.

Maddalenu upoznajemo kao osamnaestogodišnjakinju koja živi u Istri, u Kanfanaru i puna je snova, sigurna je da će jednog dana postati vrlo dobra slikarica. No Drugi svjetski rat izokrenut će joj život. Obitelj Braico prisiljena je na bijeg, sklanjaju se u Cividale del Friuli kod strica, ali put im je težak. Maddalenin otac više ne može biti liječnik i počinje raditi kao radnik kako bi prehranio obitelj. Ona je pak u međuvremenu maltretirana u školi zbog svog porijekla. U njezinu obranu staje Leo, dječak koji poput nje voli umjetnost. Njih dvoje postaju prijatelji i Leo pokušava potaknuti Maddalenu da slijedi svoj san…

"Ovim filmom prisjećamo se drame ‘posljednjih‘, poniženih i uvrijeđenih, ljudi koji nažalost i danas postoje u drugim sukobima", izjavila je Maria Pia Ammirati, direktorica Rai Fictiona odgovarajući na optužbe da je riječ o pokušaju stvaranja novog narativa od strane «Tele Meloni» kako nazivaju Rai oponenti sadašnje desne talijanske vlasti. "Pričajmo o svima, prestanimo pričati samo o jednom dijelu, bogatstvo ove zemlje su njene priče, trebamo ih obznaniti", poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:36