21. IZDANJE

Film ‘Sedmo nebo‘ Jasne Nanut otvorio Zagreb Film Festival, u Studentski centar došao niz poznatih lica

Otvorenje 21. Zagreb Film Festivala

 Vanesa Pandzic/Cropix
Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je ZFF postao nezaobilazna točka na kulturnoj mapi Zagreba

Komedijom “Sedmo nebo”, dugometražnim prvijencem redateljice Jasne Nanut u ponedjeljak je otvoreno ovogodišnje, 21. izdanje Zagreb Film Festivala, u okviru kojega će se tijekom sedam dana prikazati 115 filmova u nizu programa.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je ZFF postao nezaobilazna točka na kulturnoj mapi Zagreba, Hrvatske i šire, mjesto gdje se uvijek gleda izvrsne filmove, upoznaje filmske stvaratelje iz cijeloga svijeta, otkriva i promiče nezavisni film.

image

Tomislav Tomašević

Vanesa Pandzic/Cropix

Otvorivši festival najavio je da će se sljedeće godine u proračunu osigurati značajno povećanje za kulturu, izdvojivši kao kapitalnu investiciju Paromlin, ali i kino Europa za koji, napomenuo je, novac nije bio problem već je zgrada proglašena statički nesigurnom, a i pravni odnosi u vezi prostora uz samu zgradu su složeni.

image

Otvorenje 21. Zagreb Film Festivala

Vanesa Pandzic/Cropix

Kao "treću dobru vijest" iz svijeta filma najavio je skorašnji početak cjelovite obnove kina Tuškanac koja će se financirati u potpunosti iz gradskog proračuna.

"Dok traje obnova ova dva ključna strateška kina filmovi se prikazuju u Kinoteci, Gorgoni, KIC-u, ali i u drugim komercijalnim dvoranama za što smo osigurali posebna sredstva kako nijedan filmski festival ili filmski program ne bi patio zbog toga", istaknuo je.

image

Boris T. Matić, Lana Matić, Chris Marcich

Vanesa Pandzic/Cropix

Direktor festivala Boris T. Matić najavio je da će se na festivalu obilježiti 70 godina Zagreb Filma i 15 godina djelovanja HAVC-a, izrazivši zadovoljstvo što će publika diljem Hrvatske moći vidjeti dio festivalskog programa, putem programa ZFF putuje i online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

image

Krešimir Partl, Nina Obuljen Koržinek

Vanesa Pandzic/Cropix

Producentica Selma Mehadžić rekla je da će se prikazati preko stotinu filmova u SC-u, Kinoteci i MSU, gdje su već udomaćili, a od ove godine, zbog sanacije kina Tuškanac, glavni program ide na novoj festivalskoj lokaciji, u Cinestaru Branimir.

image

Otvorenje 21. Zagreb Film Festivala

Vanesa Pandzic/Cropix

"U konkurenciji za Zlatna kolica je 26 filmova u kategorijama međunarodnog dugometražnog i međunarodnog kratkometražnog filma te nacionalnog kratkometražnog programa Kockice. Za nagradu Zlatni bicikl konkuriraju filmovi u programu Ponovno s nama, a publika odlučuje o najboljem filmu u programu Mreža festivala Jadranske regije", dodala je.

image

Janko Popovic Volarić, Jasna Nanut

Vanesa Pandzic/Cropix

Nagrada Albert Kapović producentu Damiru Terešaku

Tradicionalno na ZFF-u je uručena nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata koja ju je potaknuta međunarodnim uspjehom "Garbure" Josipa Žuvana dodijelila "velikom, dobrom duhu hrvatske kinematografije", producentu i profesoru Damiru Terešaku.

image

Jelena Perčin, Mia Kovačić

Vanesa Pandzic/Cropix

"U dugoj i kontinuiranoj tridesetogodišnjoj karijeri Damir Terešak je kao producent, u sklopu svoje produkcijske kuće Maxima film, realizirao preko četrdeset audiovizualnih projekata, uspješnih cjelovečernjih filmova, serija i televizijskih formata", rekla je predstavnica Povjerenstva Udruge Rea Rajčić.

image

Otvorenje 21. Zagreb Film Festivala

Vanesa Pandzic/Cropix

Ocijenila je kako je Terešak redefinirao i etablirao profesiju kreativnog filmskog producenta, osnovao Odsjek produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali i utabao put strateškom pozicioniranju i funkcioniranju čitave audiovizualne zajednice u kojoj i danas uspješno djeluje. "Damir je naš vječni produkcijski mentor, moralni kompas, predvodnik, profesionalac i uzor", naglasila je.

image

Jelena Perčin

Vanesa Pandzic/Cropix

Na otvorenju u punoj dvorani Kina SC bili su, među ostalima, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

image

Mak Murtić

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Ana Maras Harmander, Ana Begić Tahiri

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Jasna Nanut

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 11:30