Sarajevo film festival

Film splitskog redatelja Jurja Lerotića o samoubojstvu u obitelji jedini je hrvatski naslov u glavnom programu

Juraj Lerotić

 Bruno Konjevic/Cropix
U dokumentarnoj konkurenciji igrat će ‘Tvornica filmova‘ Silvestra Kolbasa, ‘Babajanja‘ Ivana Zlatka Stolice, te ‘Veći od traume‘ Vedrana Pribačića

Film "Sigurno mjesto" splitskog redatelja Jurja Lerotića bit će jedini hrvatski naslov u dugometražnom igranom programu ovogodišnjeg Sarajevo film festivala. U natjecateljskim će programima Sarajeva- objavljenima u četvrtak- uz Lerotićev će film igrati i tri hrvatska dokumentarca, jedan kratki igrani, te dva studentska filma.

U dugometražnom igranom programu SFF ove će godine igrati osam filmova iz sedam zemalja. Osim Lerotićevog filma, u programu je i film "Balada" sarajevske redateljice Aide Begić, te slovenski film "Jahači" Dominika Manceja koji je (i) hrvatska koprodukcija. Ta su tri filma ujedno i jedini iz ex-YU u programu. Austrija je jedina zemlja koja će u dugometražnom programu imati dva filma.

U dokumentarnoj konkurenciji igrat će filmovi "Tvornica filmova" Silvestra Kolbasa, "Babajanja" Ivana Zlatka Stolice, te "Veći od traume" Vedrana Pribačića. U kratkometražnoj konkurenciji za nagrade će se boriti kratki film "Banija" Nebojše Slijepčevića, a u studentskom programu će igrati dva hrvatska studentska filma: "Moj Nikola" Martine Marasović, te "Nije zima za komarce" Josipa Lukića i Klare Šovagović.

"Sigurno mjesto" premijeru će imati desetak dana prije Sarajeva, na cijenjenom filmskom festivalu u švicarskom Locarnu. "Sigurno mjesto" je priča o obitelji koja se poljulja kad jedan njen član pokuša samoubojstvo. Redatelj Lerotić sam i glumi u filmu, a uz njega u filmu glume Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Lerotić je zakašnjeli debitant. Pažnju filmskih krugova je skrenuo 2010. kad je snimio kratki film "Onda vidim Tanju" sačinjen od zamrznutih fotograma. Film je doživio veliki uspjeh. No- Lerotić se potom povukao i dugo pripremao prvi dugometražni film. Ulazak na dva prestižna festivala- Locarno i Sarajevo- pokazuje da se pripremio dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:53