NO SUDDEN MOVE

Film Stevena Soderbergha zbiva se u Detroitu 1954., u doba kad je taj grad centar autoindustrije

No Sudden Move (2021), Benicio del Toro, Don Cheadle
 

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Danas je Detroit ruševni grad ‘rustbelta‘, no Soderbergh zanimljivo dočarava eru kad je pucao od ekonomske snage

Godine 2013. redatelj Steven Soderbergh svečano je objavio kako prekida redateljsku karijeru. Ta objava desetljeće kasnije zvuči gotovo pa komično.

Jer, u devet godina otkad je "prekinuo karijeru" Soderbergh je snimio osam dugometražnih filmova i tri sezone dviju TV serija. Obje serije i dobar dio filmova koje u međuvremenu režirao Soderbergh je proizveo za HBO s kojim je uspostavio dugotrajnu suradnju.

Samo ove sezone za HBO je snimio dva cjelovečernja filma koja su se upravo pojavili pred gledateljima. Filmovi su po žanru i ambijentu uvelike različiti: "Kimi" je komorni tehnološki triler, a "No Sudden Move" gangsterski film epohe. Zajedničko im je samo što su oba- dobri.

Prvi od njih- "No Sudden Move"- krimić je koji se zbiva u Detroitu 1954., u doba kad je taj grad centar autoindustrije. Crni karijerni kriminalac (Cheadle) dobije ponudu da se pridruži bijeloj ekipi (Del Toro, Culkin) u naručenoj otmici i iznudi. No-uskoro se ispostavi da naručitelji imaju drugi, tajni plan, te da se iza otmice krije krupna industrijska špijunaža. Krimi-peripetija odvest će do vrhova tadašnjih autoindustrije.

Zaplet filma bizarno je kompliciran, što je možda i jedina veća zamjerka filmu. Ali, "No SuddenMove" ima sjajne likove, efektno je režiran i snimljen. Danas je Detroit ruševni grad "rustbelta", no Soderbergh zanimljivo dočarava eru kad je pucao od ekonomske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:42