Koprodukcijski fond

Film "Vampiri s Miljacke" Pave Marinkovića dobio potporu Euroimagesa u iznosu od 140.000 eura

Pavo Marinković
 Sandra Simunovic/Cropix
Drugi većinski projekt je dokumentarni film "Posljednja reprezentacija" autora Jure Pavlovića koji je podržan iznosom od 130 000 eura

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 163. sjednici, koja je 25. lipnja održana online, podržao ukupno 49 projekta, uključujući šest dokumentarnih i dva animirana. Među njima su i dvije većinske hrvatske koprodukcije, sedam manjinskih te jedan projekt prijavljen za Program poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Jedan od dva većinska hrvatska projekta je dugometražni igrani film "Vampiri s Miljacke" Pave Marinkovića kojeg je Eurimages podržao iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Telefilm (producent Stanislav Babić), uz koprodukciju s Nanook Filmom iz Austrije.
Drugi većinski projekt je dokumentarni film "Posljednja reprezentacija" autora Jure Pavlovića koji je podržan iznosom od 130 000 eura. Projekt nastaje pod okriljem kuće Sekvenca (producent Jure Pavlović), uz koprodukciju s kućama Wake Up Films (Srbija), Tramal Films (Slovenija) i Articolture (Italija). Sekvenca sudjeluje u produkciji i jednog manjinskog hrvatskog projekta podržanog od strane Eurimagesa. Riječ je o projektu "Sirin" redatelja Senada Šahmanovića kojem je odobren iznos od 85 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Od manjinskih koprodukcija, Eurimages je podržao i tri projekta Propeler Filma: "Praznik rada" Pjera Žalice koji je podržan iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. "Pukotine u ledu" Maje Miloš koji je podržan iznosom od 225 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Srbije, Nizozemske, Italije, Slovenije i Hrvatske. "Čovjek bez krivnje" Ivana Gergoleta koji je podržan iznosom od 140 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Slovenije, Italije i Hrvatske.

Eurimages je podržao i dva projekta koproducirana pod okriljem Nukleus Filma: Animirani projekt "Mr. K" autorice Tallulah H. Schwab kojem je odobren iznos od 295 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Nizozemske, Belgije i Hrvatske. Projekt "Morska iskra" redatelja Domiena Huyghea kojem je odobren iznos od 180 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Belgije, Nizozemske i Hrvatske.

Potporu Eurimagesa dobio je i projekt "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevske kojem je odobren iznos od 290 000 eura. Projekt nastaje u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Terminal 3. Eurimages je iznosom od 324 000 eura podržao projekt "Infinity Pool" redatelja Brandona Cronenberga. Projekt će se snimati u Hrvatskoj, u sklopu programa poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela koji HAVC provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Projekti "Vampiri s Miljacke", "Posljednja reprezentacij", "Sirin", "Praznik rada", "Pukotine u ledu", "Čovjek bez krivnje" i "Najsretniji čovjek na svijetu" podržani su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. Eurimages je na svojoj 163. sjednici, održanoj online 25. lipnja, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 10.816,000 eura. U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 163. sjednici 35,37 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 07:04