Danas na Animafestu

Film velikana japanske anime: Stidljiva junakinja u metaverzumu postaje raskošna žena, pop zvijezda

”Belle” Mamorua Hosode

 Bellle/
Hosoda u filmu maštovito i režijski zrelo skače između dva svijeta. Na jednoj je strani realističko dočaravanje provincijskog, pubertetskog čemera, a na drugoj virtualni prostori U-a koje Hosoda dizajnira kao savršeni spoj Disneyja i Kubricka.

Projekcijama prvih kratkih i dugometražnih filmova ovog ponedjeljka u Zagrebu počinje Animafest, međunarodni festival animiranog filma. Tijekom idućih šest dana Zagreb će, kao i svake godine, biti središte svjetske filmske animacije. Prvog dana festivala zagrebačka će publika moći vidjeti prvi paket kratkometražnih filmova u službenoj konkurenciji, a nakon toga na programu slijedi jedna od najzvučnijih atrakcija ovogodišnjeg festivala. Riječ je filmu "Belle" jednog od velikana japanske anime, Mamorua Hosode.

Mamoru Hosoda (1967.) jedan je od najistaknutijih autora srednje-starije generacije japanske anime. Sad već ne tako mlada publika ponajbolje poznaje njegov serijal "Digimon", a kino publika njegov film "Mirai" (2018.), koji je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Njegov film "Belle", koji sada može vidjeti zagrebačka publika, premijerno je prikazan 2021. u Cannesu.

Izvorno naslovljen "Zmaj i pjegava princeza", Hosodin je film svojevrsna kiberpank metaverzum varijacija na temu ljepotice i zvijeri. Junakinja filma je stidljiva i osamljena srednjoškolka iz provincijskog gradića. Jednog dana ona se odluči uključiti u revolucionarnu društvenu mrežu koja se zove jednostavno - U. Taj U je nešto poput smjese fejsa, igrica s avatarima i Zuckerbergova metaverzuma. Kad se netko uključi u U, program očita njegovu narav, karakter i fiziologiju te na temelju toga kreira avatara na kojeg igrač nemaju utjecaja. Stidljiva junakinja otjelovi se kao raskošna virtualna žena koja u U metaverzumu postane pop-zvijezda.

Hosoda u filmu maštovito i režijski zrelo skače između dva svijeta. Na jednoj je strani realističko dočaravanje provincijskog, pubertetskog čemera, a na drugoj virtualni prostori U-a koje Hosoda dizajnira kao savršeni spoj Disneyja i Kubricka. Jedinstveno iskustvo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:12