POVIJESNI TERMIN

FILM ZA SLIJEPE PRVI PUT NA HTV-U 'Moram spavat' anđele' prikazuje se večeras za slijepe

Ulogu naratora na ovom filmu odradila je glumica Barbara Nola. Udruga 'Zamisli' ističe da se radi o povijesnom trenutku za Hrvatsku televiziju i slijepe gledatelje

Večeras oko 22:40 na trećem programu Hrvatske televizije, nakon Emisije posebni dodaci, emitira se film pristupačan slijepim osobama. Film redatelja Dejana Aćimovića, Moram spavat' anđele, biti će emitiran uz filmsku naraciju za slijepe koju je izradila Udruga Zamisli kroz program „Slušam, dakle vidim“, a moći će ju poslušati svi gledatelji.

Filmska naracija je skup činjenica o pojavama koje su u filmu prikazane kroz sliku, a ulogu naratora na ovom filmu odradila je glumica Barbara Nola. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dalo je veliki doprinos širenju ideje o filmskoj naraciji za slijepe osobe i apsolutnu podršku Udruzi Zamisli.

"Od ideje do televizije protekao je dug put započet 2005. godine projekcijom gdje smo predstavili kako je moguće film učiniti gledljivim slijepim osobama. Zahvaljujući potpori Zaklade L'occitan, Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra Udruga Zamisli je izradila trinaest filmskih naracija te provela edukacije slijepih za ulogu urednika naracije", kaže Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

Udruga Zamisli u planu ima prilagoditi što veći broj domaćih filmova, a u skoroj budućnosti voljeli bi da uz film na kino premijeri sudjeluje i filmska naracija i prati film u svim njegovim prikazivanjima, i očekuje se suradnja s nacionalnom televizijom i projekcija filma najmanje jedanput mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:04