StoryEditor
IZBOR

FILMOVI O SPORTU U DOBA PANDEMIJE Od zaboravljenih klasika do kultnih remek-djela

Ograničili smo se na jedan film po sportu kako ne bi dominirali najpopularniji sportovi

I dok je borba protiv pandemije trenutno najvažnija stvar u svijetu, otkazivanje sportskih natjecanja ostavilo je ljubitelje sporta bez sadržaja kojim pune slobodno vrijeme.

Srećom, drugog sportskog sadržaja ne nedostaje pa ćemo vam ovih dana predlagati filmove, serije i internetske umotvorine... Kriterij od jednog filma po sportu omogućava da prednost damo kvalitetnim filmovima o manje popularnim sportovima.

Nogomet: The Damned United (2009., R: Tom Hooper)

 

Rađen prema uspješnom romanu “The Damned Utd” Davida Peacea, priča filma smještena je u 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća, a prati 44-dnevni angažman kontroverznog Briana Clougha na mjestu trenera  Leeds Uniteda.

Košarka: He Got Game (1998., R: Spike Lee)

 

Guverner New Yorka ocu najboljeg srednjoškolskog košarkaša u cijelom SAD-u ponudi smanjenje kazne ako sina uspije nagovoriti da se obveže fakultetsku košarku igrati za fakultet koji je on završio.

Tenis: Borg vs McEnroe (2017. R: Janus Metz Pedersen)

 

Rivalstvo Borga i McEnroea, sukob “Leda i Vatre”, priča je o sukobu suštih suprotnosti, a ovaj film ih prati u borbi za Wimbledon 1980. godine. Mnogi taj finale smatraju jednim od najboljih mečeva svih vremena.

Automobilizam: Rush (2013., R: Ron Howard)

 

Sukob suprotnosti u središtu je i ovog filma, a tiče se rivalstva vozača Formule 1 Jamesa Hunta i Nikija Laude, koji su tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća bili spremni riskirati sve, pa i svoje živote, da bi bili najbolji na svijetu.

Atletika: Chariots of Fire (1981., R: Hugh Hudson)

 

Temeljena na istinitoj priči, ova povijesna drama prati pripreme trkače na duge staze Škota Erica Liddella i Engleza Harolda Abrahamsa za Olimpijske igre u Parizu 1924. godine. Liddell, predani kršćanin, trči u ime slave Božje, dok Abrahams, Židov, trči kako bi se borio protiv predrasuda.

Američki nogomet: Jerry Maguire (1996., R: C. Crowe)

 

Iako je svi većinom pamte po antologijskoj replici, “Show me the money!”, ova dramedija u kojoj pratimo pad s vrha te povratak na isti sportskog agenta nudi pogled iza scena američkog profesionalnog sporta te pripovijeda o često neshvaćenom odnosu između sportaša i agenata.

Bejzbol: Moneyball (2011., R: Bennett Miller)

 

Rađen prema utjecajnoj istoimenoj knjizi Michaela Lewisa, film prati napore relativno siromašne momčadi Oakland Athleticsa da 2002. godine uz pomoć naprednih statistika pruže dostojan otpor puno imućnijim momčadima.

Hokej na ledu: Miracle (2004., R: Gavin O’Connor)

 

Temeljen na istinitom događaju “Čudo na ledu”, film prati pripreme američke hokejaške momčadi za OI 1980. u Lake Placidu u SAD-u, a kulminira pobjedom američkih studentskih hokejaša nad favoriziranim Sovjetskim Savezom.

Boks: Razjareni bik (1980., R: Martin Scorsese)

 

Biografska drama temeljena na memoarima boksača Jakea LaMotte s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi jedan je od najboljih sportskih filmova svih vremena, ali i jedna od najboljih psiholoških studija u povijesti filma koja proučava koliko su destruktivni nečiji unutarnji demoni.

MMA:  Warrior (2011., R: Gavin O’Connor)

 

Nick Nolte nominiran je za Oscara za ulogu oca dva otuđena brata koji se prijave za najveći turnir u povijesti mješovitih borilačkih vještina. Jedan se brat bori da bude najbolji, a drugi kako bi obitelj spasio od financijske propasti.

Hrvanje: Foxcatcher (2014., R: Bennett Miller)

 

Psihološka drama temeljena na istinitim događajima prati pripreme američke hrvačke reprezentacije za OI u Seulu 1988. koje financira hrvanjem opsjednuti i mentalno nestabilan ekscentrični milijunaš John do Pont.

Klizanje: I, Tonya (2017., R: Craig: Gillespie)

 

Biografska dramedija o klizačici Tonyji Harding, vjerojatno najpoznatijoj po povezanosti s napadom na kolegicu Nancy Kerrigan iz 1994.. Margot Robbie nominirana je za Oscara za ulogu Harding, a Alison Janney osvojila je Oscara za ulogu njezine osebujne majke.

Konjičke utrke: Seabiscuit (2003., R: Gary Ross)

 

Temeljen na istoimenoj knjizi Laure Hillenbrand, film priča o životu i sportskoj karijeri trkačkog konja Seabiscuita, koji je zbog svoje ispodprosječne stature i velikog uspjeha u Sjedinjenim Državama za vrijeme Velike depresije bio prava medijska zvijezda.

Ragbi: Invictus (2009., R: Clint Eastwood)

 

Temeljen na istinitim događajima, film prati napore predsjednika JAR-a Nelsona Mandele i kapetana ragbijaške momčadi François Pienaara da ujedine zemlju nakon netom okončanog apartheida te pripovijeda o vremenu prije i poslije Svjetskog prvenstva 1995. godine.

Bilijar: The Hustler (1961., R: Robert Rossen)

 

S legendarnim Paulom Newmanom u ulozi Eddieja “Brzog” Felsona, ovaj kultni film gledatelje vodi u svijet profesionalnog bilijara. Felson se tijekom filma pokušava probiti među velike igrače kako bi mogao profitirati od podjednako velikog novca koji se na toj razini vrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 11:27