MREŽA FESTIVALA

Filmovi s Cannesa, Berlina i Sundancea dostupni su na Internetu do 4. prosinca

scena iz filma ”Malo tijelo”

Filmovi se mogu pronaći na online platformi Sarajevo Film Festivala ondemand.kinomeetingpoint.ba

Mreža festivala Jadranske regije, posebno regionalno okupljanje pokrenuto na inicijativu Sarajevo Film Festivala, udružilo je četiri festivala iz četiriju zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). Nakon uspješnog prošlogodišnjeg Proljetnog izdanja, suradnja četiriju festivala nastavila se i ove jeseni na ZFF-u uz poseban filmski program, koji će ostati dostupan sve do 4. prosinca u online videoteci platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Raznoliku selekciju programa Mreža festivala Jadranske regije čini šest recentnih europskih ostvarenja, prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Sundanceu, te klasik Dan četrnaesti Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa.

Dva filma iz programa laureati su s Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Prirodno svjetlo mađarskog redatelja Dénesa Nagyja, surova drama o izdržljivosti i psihičkom danku rata u kojoj se zrcali vizualno naslijeđe A. Tarkovskog, dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, a Čuvar brata svoga turskog redatelja Ferita Karahana, opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, u Berlinu je ovjenčan nagradom FIPRESCI.

Ljudski faktor Ronnyja Trockera, talijanskog redatelja sa stalnom adresom u Bruxellesu, prikazan na Sundanceu i Berlinaleu, britka je studija raspada jedne obitelji, ispričana kroz intrigantnu igru mačke i miša. Program također donosi film Lekcije iz njemačkog, dugometražni prvijenac Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja, poznatog po provokativnim realističnim filmovima koji se bave propadanjem društva i međuljudskih odnosa.

Malo tijelo, debitantski film talijanske redateljice Laure Samani, premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, a na nedavno završenom Festivalu u Sevilli osvojio je nagradu publike Extraordinary Stories Award. Ova mistična bajka o žalosti, smrti i iscjeljenju, zasnovana na starim narodnim vjerovanjima u Alpama, gledatelje vodi u Italiju početkom 20. stoljeća.

Priča francusko-belgijskog filma Neprijatelj Stephana Strekera, inspirirana stvarnim događajem iz belgijske crne kronike, mogla bi biti poznata europskim ljubiteljima true crime žanra. Kada je prije nekoliko godina u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice, to je žestoko podijelilo belgijsku javnost. Redatelj u filmu poziciju suda vješto prepušta gledateljima, stavljajući pod znak pitanja njihove predrasude i uvjerenja.

Ovaj poseban program natjecateljskog karaktera već se održao u sklopu triju festivala iz Mreže, a pobjednički naslov proglasit će se 4. prosinca na posljednjem u nizu, Festivalu autorskog filma u Beogradu. Zbrajanjem glasova publike, najboljem filmu pripast će nagrada Adriatic Audience Award.

Filmovi su dostupni za gledanje na online platformi Sarajevo Film Festivala ondemand.kinomeetingpoint.ba do 4. prosinca. Unajmljivanje pojedinačnog naslova po cijeni od 3 eura moguće je nakon registracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:30