PULA FILM FESTIVAL

FILMOVI U PROGRAMU PULE Glavna atrakcija međunarodnog dijela festivala novi Almodóvar

“Bol i slava” dio je paketa od deset filmova o umjetnicima, među kojima su oni o Nurejevu, Tolkienu, Richteru i Shakespeareu

Direkcija pulskog festivala objavila je ovih dana konačni sastav žirija i popis filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu. Predstavljeni su filmovi međunarodnog programa te filmovi iz domaće informativne selekcije, koja će od ove godine nositi naslov Kontrapunkt.

U žiriju će ove godine biti pet članova. To su iskusni filmski producent i profesor na ADU Damir Terešak, scenarist i prozaik Pavao Pavličić, glumica Dijana Vidušin, filmski kritičar Tomislav Čegir te maskerica Jasna Rossini. Kako se da uočiti, u žiriju nema nijednog redatelja, što se može dovesti u vezu sa zategnutim odnosom pulske direkcije i Hrvatskog društva filmskih redatelja, koje je ove godine izišlo iz rada festivalskih tijela.

Favorizirane premijere

Jedan od razloga sukoba direkcije Pula i DHFR bili su hrvatske “off” produkcije. Redatelji su kritizirali Pulu da istaknute filmove koji nisu premijere stavlja u lošije termine i dvorane, a da favorizira premijere, premda se radilo o niskobudžetskim, poluamaterskim radovima. Čini se da je bar u tome direkcija poslušala redatelje. Ove godine većina tih “off” projekata neće biti u borbi za nagrade, nego će se prikazivati u novooformljenom i novonazvanom programu Kontrapunkt.

U tom će programu biti prikazana četiri većinski hrvatska filma i četiri manjinske koprodukcije. Većinski hrvatski filmovi su “Posljednji dani ljeta” Damira Radića, “Happy End” Anđela Jurkasa, “Zagrebački ekvinocij” Svebora Mihaela Jelića te komedija “Ufuraj se i pukni” Ljubomira i Jana Kerekeša, koja je već igrala u kinima uz pristojnu gledanost. Manjinske koprodukcije su “Dišući u mramor” litvanske autorice Giedrė Beinoriūtė, “Lajkaj i ti mene” Leonarda Guerre Seràgnolija, “Kao da je moj sin” Costanze Quatriglio i “Glumim, dakle jesam” bosansko-slovenskog autora Miroslava Mandića. Od tih filmova, onaj Talijanke Costanze Quatriglio prikazan je na ZFF-u u studenome, a drugi su hrvatske premijere.

Dokumentarci

Pulski festival objavio je i program inozemnih filmova koji će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju. Glavna atrakcija međunarodnog dijela festivala bit će bez sumnje “Bol i slava”, najnoviji film Pedra Almodóvara nagrađen na netom završenom Canneskom festivalu. Almodóvarov film dio je paketa od deset filmova o umjetnicima koje direkcija Pule najavljuje kao okosnicu inozemnog programa.

Uz Almodóvarov film u tom su programu još četiri igrana naslova: “Bijela vrana” Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, “Tolkien” Domea Karukoskog o mladim danima pisca “Hobbita” i “Gospodara prstenova”, “Djelo bez autora” oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka o životu slikara Gerharda Richtera te “Sve je istina” Kennetha Branagha o posljednjim godinama života Williama Shakespearea.

Tu su i dokumentarci: film o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu “Veliki Buster” Petera Bogdanovicha, “John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku” Jean-Christophea Klotza, “Stvarajući Montgomeryja Clifta” dvojca Anderson-Demmon te film o glumcu Robertu Mitchumu “Dobre djevojke ne ostaju na doručku”. U konačnici, tu je i dokumentarni film “Čaj s damama”, koji obuhvaća priče iz glumačkih karijera četiri britanske kazališne i filmske diva (Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright i Maggie Smith). Režiser filma je Roger Mitchell.

Od ostalih filmova pozornost privlači “Suvenir” Britanke Joanne Hogg, koji je dobio nagradu za najbolji film u internacionalnom igranom programu Sundancea. Zanimljiva je i ciparska komedija “Krijumčareći Hendrixa” Mariosa Piperidesa o vlasniku psa koji pokušava svog ljubimca prošvercati s turske na grčku stranu linije razgraničenja na otoku. U programu je i komedija “Grudnjak” Veita Helmera, film u kojem glavnu ulogu igra Miki Manojlović. Na Puli će biti prikazana i prva HBO serija za područje ex-Jugoslavije “Uspjeh” Danisa Tanovića a tu je i program novog turskog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:25