PEDESET NIJANSI SLOBODNIJI

FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG POGLEDAO JE FINALE EROTSKE TRILOGIJE Ljubić prepun klišeja uz tek dvije SM scene

 

Već u završnici filma “Pedeset nijansi mračnije” mogli ste naslutiti tko će biti glavni negativac posljednjeg dijela trilogije po romanima E.L. James. Jack Hyde, bivši šef Anastasie Steele, dobio je otkaz nakon što je pokušao seksualno napastovati junakinju, nije to bio osobit problem jer je njezin dečko Christian Grey ionako bio vlasnik te izdavačke tvrtke, međutim, zarekao se na osvetu i u zadnjim kadrovima zlurado se cerio nakon što je Christianov helikopter imao udes, koji srećom nije završio pogubno po mladog multimilijardera: očito je Hyde bio vinovnik te sabotaže.

“Pedeset nijansi slobodniji” to i potvrđuje. Nakon što je popila previše cocktaila s prijateljicom Kate u mjesnom baru, unatoč striktnim Christianovim naredbama da se nakon posla odmah vrati kući, Anastasia - ili Anna - kako je sada sve češće zovu, zatiče Hydea u svojim odajama, no dvoje zaštitara brzo interveniraju. Muškarac naređuje ženi da ga veže, no ona se zbuni: “Ali, nemam konopca?” U tom trenutku čitava dvorana Lisinski na svečanoj premijeri filma u utorak uvečer prasnula je u smijeh: budući da su to uglavnom bili poklonici serijala, dobro su znali da Christian i Anna u tzv. crvenoj sobi imaju dovoljno špage u svim bojama kako bi se uzajamno vezivali tijekom pohotnih S/M igara.

Takvu vrstu gledatelja - odnosno gledateljica, jer su one činile većinu u publici - film je očito zadovoljio, jer je na kraju odjeknuo i pljesak. Kako i ne bi kad je “Pedeset nijansi slobodniji” nakrcao sve klišeje neophodne za ovakvu vrstu ljubića. Već na samom početku Anna se napokon udala za Christiana, dobila je preskupi vjenčani prsten i krenuli su na bračno putovanje koje uključuje Pariz i Azurnu obalu. Mali detalj, na odjavnoj špici mogli ste pročitati tko je autor osvjetljenja za Eiffelov toranj, što znači da je snimanje u javnim prostorima postalo producentima neopisiva gnjavaža.

Poslije se njih dvoje malo provode i po Aspenu, ali ne zimi, kako sve ne bi bilo poput romansi iz ženskih časopisa, no zato nas romantični glazbeni hitovi neprestano podsjećaju kakva je ovo vrsta filma. Uloga pop zvijezde Rite Ore opet je svedena na mizernu epizodu, što je šteta, cura čini se ima glumačkog talenta, a ono zbog čega je serijal postao takav megahit svedeno je na minimum: ima tek jedna zanimljiva erotska scena, dok se dvoje junaka pokrivaju sladoledom i ližu ga jedno drugome s razgolićenih tijela, a S/M seks sveden je na dvije vrlo kratke scene. Ukoliko je to mjerilo, ovo je svakako najslabiji dio trilogije.

Scenarist Niall Leonard, suprug E.L. James, obavio je vrlo traljav posao, rasplet se odigrava krajnje mehanički, a u nastojanju da film ne bude duži od 105 minuta, van je izletjela čitava epizoda s Kim Basinger. Njezin lik nije trebao biti tako zločest kao u prethodnom filmu, ali nekome se to valjda činilo suvišnim.

Ukratko, “Pedeset nijansi slobodniji” namijenjen je samo ciljnoj publici: ukoliko u nju ne spadate, izbjegavajte ga po svaku cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:02