NEMOGUĆA BIOGRAFIJA

FILMSKI PORTRET SYLVIJE KRISTEL Prisjećanje na nizozemsku glumicu koja je svjetsku slavu stekla ulogom u kultnom erotskom klasiku 'Emannuelle'

 YouTube

ZAGREB - Multimedijalni centar Studentskog centra prikazuje u četvrtak, 12. siječnja film "Sylvia Kristel - Pariz", eksperimentalni dokumentarni portret glumice koja se proslavila ulogom u kultnom erotskom klasiku iz sedamdesetih "Emannuelle".

Između studenoga 2000. i lipnja 2002. redateljica filma Manon de Boer snimila je priče Sylvije Kristel o gradovima u kojima je živjela, Parizu, Los Angelesu, Bruxellesu i Amsterdamu, no iskoristila je samo dvije - iz razdoblja u kojem je glumica živjela u Parizu.

"Na prvi se pogled ta zbirka priča čini kao svojevrsna biografija, ali se kroz vrijeme pokazuje nemogućnost biografije i nemogućnost svrstavanja nečijeg života u koherentni narativ", stoji u najavi MM centra.

Redateljica se u montažnom postupku nije se pridržavala kronološkog poretka dviju priča, najprije je prikazala priču snimljenu 2002., a zatim iz 2001. godine, jer "priča koju prepričava prvu, odnosno ona koju u filmu čujemo kao drugu, pruža puno manje detalja". "Na taj način ne samo da preispituje sjećanje Sylvie Kristel, nego se poigrava i sjećanjem gledatelja te uvodi element sumnje", napominje se.

Iako je u naslovu sam grad se u filmu rijetko izravno opisuje, glumica govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezin život.

Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja, u njima se zaustavljaju i iz njih odlaze, arhitektura postaje sučelje interiornosti i eksteriornosti, a stari je Pariz ispresijecan slikama arhitekture sedamdesetih koje nisu postojale dok je ona tamo živjela, ali koje predstavljaju ikone perioda koliko i ona sama, ističe se.

Redateljica Manon de Boer nezavisna je umjetnica koja je studirala umjetnost u Rotterdamu i u Amsterdamu. Njezin rad obuhvaća filmove, video radove i audio radove koji se često bave pitanjem pamćenja i vremena, trajanja, a film o Sylviji Kristel prikazan je na nizu festivala diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:56