MovieReading

Filmski sadržaj napokon je i u Hrvatskoj pristupačan osobama s oštećenjem vida

 Samir Cerić Kovačević
U Hrvatskoj živi 511.281 osoba s invaliditetom (12.4% ukupnog stanovništva) od kojih je 27 092 (5.3%) osoba s oštećenjem vida

Dolaskom u Hrvatsku inovativne mobilne aplikacije MovieReading osigurana je inkluzija i pristupačnost filmova, serija i ostalih audiovizualnih sadržaja odraslim osobama i djeci s oštećenjem vida. Aplikacija MovieReading sadrži audiodeskripcije odabranih filmova a radi po sistemu prepoznavanja odnosno sinkronizacije audiodeskripcija s odabranim filmom. Dakle, omogućuje slušanje opisnih scena - audiodeskripcija bilo kojeg pristupačnog filma koji se prikazuje na bilo kojoj platformi; u kinu, na televizoru ili online. Potreban je samo pametni uređaj i slušalice te publika može samostalno uživati u filmskim čarima.
Ovaj projekt je realizirala udruga Pari Pikule koja se bavi promicanjem kulture, filma i umjetnosti te kroz aktivnosti organizacije filmskih festivala, kreiranja filmskih programa i kinodistribucije kontinuirano radi na razvoju publika i dostupnosti audiovizualnih djela.
‘‘Misao vodilja nam je bila da filmska kultura mora biti dostupna svima, stoga je ovaj projekt bio od velike važnosti za sve nas. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih organizirali smo edukativne radionice, koje će voditi Antonio Pavlović, izvršni direktor Centra za audiodeskripcije za korisnike aplikacije. Sretni smo da će aplikacija MovieReading biti od pomoći, i da kultura postaje dostupnija.‘’ rekla je Tina Hajon, autorica i producentica projekta.
Projekt je podržala i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, koja je tom prilikom izjavila: "Posebno veseli realizacija projekta Film koji uključuje i aplikacije MovieReading, koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama iskustvo „zajedničkog“ gledanja filmova i drago nam je što se tehnološkim dosezima može poboljšati kvaliteta života osoba s invaliditetima.”

image
Tina Hajon i Nina Obuljen Koržinek

U Hrvatskoj živi 511.281* osoba s invaliditetom (12.4% ukupnog stanovništva) od kojih je 27 092* (5.3%) osoba s oštećenjem vida (*Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj - HZJZ za 2018. godinu).)
Premda, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine u području djelovanja broj 10. Sudjelovanje u kulturi je kao mjera broj jedan navedeno: ”Osigurati osobama s invaliditetom veću dostupnost svih sadržaja vezanih uz kulturni život zajednice namijenjenih svim drugim građanima” i prema članku 27. Opće deklaracije o ljudskim pravima “Svatko ima pravo sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati u umjetnosti i sudjelovati u znanstvenom razvoju i njegovim koristima”, to zajamčeno pravo u Hrvatskoj, u stvarnosti do danas nije u potpunosti zaživjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 01:02