Kontroverza

‘Firebird‘ je priča o gay vojnim pilotima koju su Rusi nazvali ‘šakom u oko svim vojnicima‘

Firebird, film

 screenshot
Film je temeljen na autobiografiji glumca Sergeja Fetisova. U Moskvi se prikazivao u praznome kinu

Film "Firebird", o kojem su se ovih dana raspisali veliki svjetski mediji, je romantična ratna drama iz 2021. godine, koju potpisuje estonski redatelj Peeter Rebane. Film prikazuje istinitu priču o zabranjenoj ljubavi između dva člana sovjetskog zrakoplovstva, smještenu u vrijeme vrhunca Hladnog rata.

Film "Firebird" igrao je u Rusiji, ali u praznim kinima. Iako je njegovo prikazivanje bilo dozvoljeno, prodaja karata je bila zabranjena. Ruski mediji posvetili su filmu 93 novinska teksta, a o njemu su pisali kao "šaci u oko ruskim vojnicima" te "propagandi homoseksualizma".

Glavni lik Sergej je mladi vojnik koji odbrojava dane do kraja vojnog roka i sanja o ostvarenju svog glumačkog sna u Moskvi. Njegov život se preokrene dolaskom vojnog pilota Romana s kojim u stupa u prijateljski odnos. Kako njihovo prijateljstvo prerasta u ljubav, Sergej i Roman riskiraju svoju slobodu i svoje živote kako bi bili zajedno u doba sovjetskog režima kojem ništa ne prolazi ispod radara.

Firebird je temeljen na memoaru ''Priča o Romanu'' Sergeja Fetisova, kojeg je objavio u ranim devedesetima pod pseudoimenom Sergey Nizhny. Sa Fetisovom se knjigom redatelj Peeter Rebane po prvi put susreo prije deset godina na Berlinskom filmskom festivalu kad ju je uzeo i pročitao kod kuće istog vikenda.

Priča ga je dirnula te je u tom trenutku odlučio pretvoriti ju u svoj prvi dugometražni film. Iako dirljiva, Fetisova priča istovremeno je potresla redatelja koji se na knjigu osvrnuo komentirajući kako je homoseksualnost bila kriminalno dijelo te je biti gay, čak i nakon pada Sovjetskog saveza, bilo abnormalno.

Peteer Rebane znao je da je gay u dobi od devet godina i otvoren je oko svoje seksualnosti, a danas je aktivist za građanska prava koji se bori za jednaka prava LGBT zajednice u Estoniji. U 2017. godini Fetisov se razbolio te nedugo nakon toga preminuo u svojoj 64. godini, što je dodatno potaknulo redatelja Rebanea da ispriča njegovu priču i realizira film. Nakon nekoliko godina rada na scenariju počeo je tražiti glumce za film.

Glavne uloge igraju engleski glumac Tom Prior, koji portretira Sergeja, te ukrajinski glumac Oleg Zagorodnii, u ulozi Romana. Kada je Zagorodnii dobio u ulogu, uvjet je bio da može svladati engleski jezik, kojeg do tada nije govorio, u tri mjeseca, prije početka snimanja filma.

"Znao sam reći samo: 'Halo, ja sam Oleg iz Ukrajine, moj engleski vrlo loš'", podijelio je Zagorodnii u intervjuu za The Guardian. Također je morao odraditi pet dana streljačkog treninga. Rebane je izjavio kako je znao da će Zagorodnii biti savršen za ulogu Romana jer posjeduje specifičnu ''borbeno-pilotsku'' kvalitetu koju je tražio.

S druge strane, Tom je osjetljiva, umjetnička duša, a najbitnije mu je slijediti vlastito srce, baš kao i Romanu. Osim što je u glavnoj ulozi, Tom Prior je pomogao Rebaneu prepraviti i raspisati scenarij. S vremenom je postao i koproducent, glazbeni nadzornik, a kasnije se okušao i u montaži.

Njegova strast prema filmu "Firebird" i radu na setu izvorno je dolazila iz glumčeve povezanosti s likom Sergeja kojeg glumi: ''On ima tu radikalnu kvalitetu praćenja vlastitog srca pod svaku cijenu. Odlučili smo vrlo svjesno ne pokazati ga punog sumnje u sebe i srama, kvalitetama često povezanim s ovom vrstom priče. To je nešto što se i ja trudim prigrliti. Nisam baš dobar u laganju sebi'' podijelio je Tom.

image

Firebird, film

screenshot

U početku je film bio iznenađujuće prihvaćen unatoč gay tematici koju prikazuje. U Moskvi je čak snimljeno nekoliko scena iz filma, a bio je dobro prihvaćen i na filmskom festivalu u glavnom gradu Rusije.

Nakon toga povratne informacije na film postajale su sve negativnije te su krenule pritužbe da je film ''homoseksualna propaganda''. Iako su homoseksualni odnosi prestali biti ilegalni u Rusiji 1993. godine, diskriminaciju i stigmatizirajuće stavove teško je iskorijeniti. Ne pomaže ni činjenica što su 2013. godine doneseni zakoni protiv "homoseksualne propagande", koji su i dalje na snazi unatoč neslaganju koje je Europski sud za ljudska prava izrazio.

Osim sveprisutne stigme, negativne poruke upućene filmu rezultat su i trenutne rusko-ukrajinske situacije. Prior komentira kako je Rusija ušutkala ovaj film te ga ne želi prikazivati, ''a ne prikazati ovaj film je u principu raditi ono što Putin želi'', podijelio je za The Guardian.

Oleg Zagorodnii, koji je rodom iz Ukrajine, dijeli kako je za njega razgovor o filmu Firebird gorko slatkog okusa.

''Sergej i Roman su spremni umrijeti za svoju ljubav. U Ukrajini smo spremni umrijeti za našu slobodu, zemlju i naš narod. Prije rata sam imao planove za svoju budućnost. Sada razumijem da su moji snovi umrli jer moram ostati ovdje i biti sa svojim narodom. Ne znam ništa o budućnosti'', rekao je ukrajinski glumac, izražavajući nerazumijevanje ruske agresije prema Ukrajini.

"Firebird" je u posljednjih godinu dana prikazan u sklopu raznih filmskih festivala od kojih su neki BFI Flare LGBTIQ+ Film Festival u Londonu, gdje se održala premijera filma, Outfest u Los Angelesu te Inside Out Film Festival u Los Angelesu. Nakon godinu dana, "Firebird" kreće u distribuciju i u brojna europska kina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39