RAFF

FOTO: FILMSKI FESTIVAL PODRŽAVA SAMOHRANOG OCA, RADNIKA 3. MAJA Zavarivač radi cvjetove od otpadaka iz brodogradilišta jer na plaću ne može računati

Stečajne rožice i Igor Zenko
 Rab FIlm Festival
 

Kad se život i umjetnost isprepletu, nastaju djela koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Na Rab Film Festivalu kroz program prikazani su filmovi koji se upravo bave životom i istraživanjem onog što on nosi, pretvorenim u umjetnost kroz objektive autora filmova. No, o nekim stvarima koje se događaju nama i oko nas, filmovi još nisu snimljeni, a mi ih već doživljavamo i proživljavamo. Posebice oni koji se nalaze u središtu tih zbivanja.

Tako je jedna od najvećih priča ove godine agonija radnika grupe Uljanik i tvrtki koje su njezini dijelovi, među kojima je i riječko brodogradilište 3. Maj.

Igor Zenko zavarivač je u 3. Maju. Samohrani otac iz Rijeke svaki dan odlazi na posao u škver ne znajući hoće li to biti posljednji dan da uopće formalno ima posao, plaća mu kasni mjesecima, a i kad je isplaćena, mizerna je i od nje ne može živjeti. Svoje emocije Igor je kanalizirao kroz umjetnost.

Rab Film Festival
Stečajne rožice

Od željeznih i čeličnih otpadaka u brodogradilištu počeo je izrađivati – cvjetove. Nazvao ih je Stečajne rožice. Iako, u moru cvjetova, našla se i jedna Stečajna mačka!

Facebook/Rab Film Festival
Igor Zenko

Kad ih je vidjela, njegova kćerka Alana Marija uzela je boje i dodala šarenilo na sivi metal.

Rab Film Festival
Obojana verzija

Stečajne rožice postale su tako simbol muke koju prolaze zaposlenici 3. Maja, tvrtke čija je budućnost još uvijek neizvjesna, ali i borbe za život, borbe za bolju budućnost, borbe za bolje sutra u kojem svima treba više boje, više cvijeća i više smijeha.

Rab Film Festival podržava Igora i Alanu Mariju te su zbog toga za svoje goste, članove žirija i selektore, upravo njegove Stečajne rožice odabrali kao poklon. Unikatni cvjetovi od metalnih otpadaka posrnulog brodogradilišta mogu se pronaći i na Facebooku.

Posljednjeg dana Rab Film Festivala publiku očekuje proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u morskom kinu Seaplex Kaich od 20 sati. Posjetitelji će na dodjelu nagrada moći doći s kopna, pješke ili s mora, u kaićima, brodićima ili jahtama. Nakon dodjele nagrada bit će prikazan film ‘Rođena u Evinu’ redateljice Maryam Zaree, koji je nedavno prikazan na partnerskom Sarajevo Film Festivalu.

Nagrade RAFF Frame dijelit će se u tri kategorije - RAFF Frame Best Documentary Award, Best Fiction Award i Audience Award.

Autorice nagrade RAFF Frame su industrijska dizajerica Silvia Jonjić i grafička dizajnerica Izvorka Jurić, dok nagradu izrađuje Lapidarium – autorski nakit. Ovo umjetničko djelo koje će biti dodijeljeno pobjednicima inspirirano je mišlju o pravilnoj perspektivi i istraživačkoj želji koje u našem trodimenzionalnom svijetu stvaraju umjetnost koja propitkuje isti taj svijet.

Rab Film Festival
Nagrada RAFF Frame

RAFF – Festival istraživačkog filma zamišljen je kao nova trans-medijalna platforma koja obuhvaća film, glazbu, gastronomiju i edukaciju, a služi kao baza za istraživački filmski izričaj koji u eri sve većeg broja sličnih filmskih manifestacija, ovom filmskom žanru sve manje ostavlja prostor predstavljanja publici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:17