OPASNE LJEPOTICE

FOTO: OD MATE HARI DO ANNE CHAPMAN Tko su znamenite špijunke koje su inspirirale neke od najvećih filmskih hitova današnjice

Mata Hari (lijevo), Jennifer Lawrence u filmu 'Crveni vrabac' (u sredini) i Anna Chapman (desno)
 

U novijoj hollywoodskoj produkciji zamjetan je trend filmova o seksepilnim špijunkama, pa smo tako prošle godine u kinima mogli pogledati 'Atomsku plavušu' redatelja Davida Leitcha, gdje je britansku tajnu agenticu iz doba Hladnog rata glumila Charlize Theron, a ove godine u kina stiže špijunski triler 'Crveni vrabac' s Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi.

U filmu 'Crveni vrabac' balerina postaje ruskom špijunkom, a naučena je da zavodi i ubija, pa te vještine u filmu koristi protiv američkih špijuna. Film je snimljen prema knjizi bivšeg CIA-inog operativca, pa barem djelimično, uz elemente fantastike možemo dobiti uvid u stvarni život jedne špijunke.

Zanimljivo je ovim povodom se podsjetiti na poznate špijunke iz prošlosti. Najpoznatija je sigurno Mata Hari, misteriozna Nizozemka poznata po bliskim odnosima s brojnim političarima i slavnim osobama, koja je bila i uspješna egzotična plesačica. U doba Prvog svjetskog rata Mata Hari je najprije špijunirala u korist Nijemaca, a kasnije za Francuze. Francuske vlasti su je uhitile i optužile da je radila kao dvostruka agentica. Strijeljana je 1917., a postoje ozbiljne sumnje da su optužbe protiv nje ipak bile neistinite.

Kao znamenita špijunka u Drugom svjetskom ratu zapamćena je Virginia Hall, američka agentica koja je djelovala u okupiranoj Njemačkoj. Ona je između ostalog pomagala zatvorenicima koji su pobjegli iz njemačkih zatvora. Zanimljivo je da se kretala uz pomoć drvene noge, pa je Gestapo širom Njemačke lijepio plakate o potrazi za 'šepavom damom'.

Wikimedia commons
Virginia Hall

Poljska grofica Christine Granville (pravim imenom Krystyna Skarbek) je bila prva britanska tajna agentica, a jako ju je simpatizirao Winston Churchill. Granville je u okupiranoj Poljskoj pomagala u širenju informacija pristiglih iz Velike Britanije i SAD-a, kao i u pružanju otpora njemačkom okupatoru. Ona je navodno bila inspiracija Ianu Flemingu za lik Vesper Lynd, koju je Eva Green glumila u filmu 'Casino Royale'.

Wikimedia commons
Krystyna Skarbek

Betty Pack (Amy Elizabeth Thorpe), Amerikanka koja je radila za britanski MI6 je za vrijeme Drugog svjetskog rata zavodila utjecajne naciste, a informacije koje su joj ljubavnici odavali u postelji su pomogle da se dekodiraju šifre Enigme. U časopisu Time su za nju nakon njezine smrti napisali da je 'koristila krevet kao što Bond koristi Berettu'. Prije nekoliko godina se pisalo o tome kako bi se u Hollywoodu mogao snimiti film o njenom životu, a baš Jennifer Lawrence je bila najozbiljnija kandidatkinja za tu ulogu.

Betty Pack

Nedavno se u medijima nakon njene smrti pisalo o Christine Keeler, koja je šeszdesetih godina radila kao elitna prostitutka u Londonu, a seksualne odnose je održavala s tadašnjim ministrom obrane Johnom Profumom, kao i s ruskim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu, Jevgenijem Ivanovim. Strah od mogućnosti da je Keeler prenosila informacije Rusima je dovela do velikih potresa u britanskoj politici, a kao posljedicu je imala pad MacMillanove vlade i dolazak laburista na vlast. I dalje ostaje nejasno je li Keeler doista bila špijunka.

Wikimedia commons
Christine Keeler

Anna Chapman je jedno od imena koje su u nedavnoj prošlosti u medijima povezivalo s špijunažom. Ona je uhićena 2010. godine u New Yorku, a utvrdilo se da je špijunirala unutar političkih krugova u SAD-u i tako dobivene podatke slala u Rusiju. Mediji su bili puni tekstova o privlačnoj crvenokosoj špijunki koja ima kvocijent inteligencije 162. Nakon uhićenja je razmijenjena za američke obavještajce koje je Rusija pristala izručiti. Među njima je bio i Sergej Skripalj, koji je prije nekoliko dana otrovan u Engleskoj. Chapman se na provokativnim fotografiijama pojavila u časopisu Maxim.

Jasno je da su biografije slavnih špijunki izvrsna tema za filmove, pa u skladu s trendom sve većeg broja glavnih junakinja u kriminalističkim i akcijskim filmovima možemo uskoro očekivati da se o nekoj od poznatih obavještajki snimi filmski hit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21