OSAM DANA FILMA

FOTO: SLJEDEĆIH OSAM DANA GRAD ĆE ZABORAVITI NA SVE OSIM FILMA Zvijezde otvorile spektakl u Sarajevu, ali crveni tepih ukrala je Severina

 Aida Redžepagić / Press SFF
 

Dvadeset i četvrti put Sarajevo živi u znaku filma, a festivalsku groznicu Sarajevo film festivala ponajviše je na otvorenju prošlog vikenda užarila Severina, koja se pojavila u društvu supruga Igora Kojića, bez obzira na to što je nema ni u jednom filmu.

Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta prodefilirali su i Danis Tanović sa suprugom Maelys de Rudder, Ademir Kenović koji je došao u pratnji supruge Selme i oskarovac Pawel Pawlikowski čiji je film “Hladni rat” otvorio najveću filmsku smotru u regiji.

Među brojnim zvijezdama bio je i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan kojem je uručeno ovogodišnje Srce Sarajeva, a bio je tu i neumorni Mirsad Purivatra, direktor festivala koji iz godine u godinu uspijeva najveća imena iz svijeta filma dovesti na festival koji je dobio istaknuto mjesto na karti svjetskih filmskih festivala, ostavivši daleko iza leđa našu Pulu. Crvenim tepihom prošetali su i Dino Merlin, Saša Lošić, Emir Hadžihafizbegović, Alban Ukaj, Goran Bogdan, Judita Franković Brdar i mnogi drugi koji su došli na glamurozno otvaranje koje je cijeli grad pretvorilo u veliku pozornicu.

Aida Redžepagić / Press SFF
Igor i Severina Kojić

Aida Redžepagić / Press SFF
Igor i Severina Kojić

Osam dana

Osam dana Sarajevo i BiH zaboravit će turbulentne političke prilike i najavu da moćni ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, iz posve nepoznatih razloga, uskoro dolazi u Banjaluku. Grad na Miljacki prepun je turista i ljudi iz filmskog svijeta koji za nekoliko eura na Baščaršiji, po danu i noći, jedu bosanske specijalitete i uživaju u egzotici grada koji je tako neodoljivo pomirio Zapad i Orijent. Čak je i gradski prijevoz prilagođen invaziji turista i filmaša, pa party tramvaj u kojem trešti glazba vozi od Baščaršije do Čengić vile do duboko u noć. A ovih je dana teško reći ima li u Sarajevu više japanskih turista ili samih Sarajlija. Sve se, ipak, vrti oko filmova, a na ovogodišnjem festivalu prikazat će se čak 266 ostvarenja iz 56 zemalja.

Na samom početku festivala održan je i tradicionalni Atlantic party s Emilom Tedeschijem kao glavnim “glumcem”, kada je kao DJ SMS Deutsch preuzeo DC pult. I ove godine party je okupio mnoge zvijezde, a Tedeschi je i pokrovitelj programa Talents Sarajevo koji je ove godine obilježio dvanaestu obljetnicu. Na partyju za koji se tražila “karta više” viđeni su, među ostalima, Goran Bogdan, Mirsad Purivatra, Milana Vlaović, Antonija Šola i Pete Radovich.

Aida Redžepagić / Press SFF
Mike Goddridge, Judita Franković Brdar, Mirsad Purivatra i Asghar Farhadi

Aida Redžepagić / Press SFF
Nuri Bilge Ceylan i Mirsad Purivatra

“Hladni rat” Pawela Pawlikowskog ljubavna je priča o nemogućoj ljubavi iz vremena komunizma i kao da je i Sarajlije vratio u davnu i skoru prošlost, kada ljudskim sudbinama upravljaju neke moćne, zle sile, a film je djelomično sniman u Splitu te je na njemu radilo i dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca.

Pawlikowski, koji je u Cannesu dobio nagradu za najboljeg redatelja, ispričao je brojnim novinarima svoju zanimljivu životnu priču, kako je počeo karijeru kao siromašni emigrant iz Poljske u Londonu, da bi danas bio među najcjenjenijim filmašima.

Aida Redžepagić / Press SFF
Maelys i Danis Tanović

Aida Redžepagić / Press SFF
Ivana Roščić i Goran Bogdan

Spontani šarm

Otkrio je i kako je “Hladni rat” zapravo priča nadahnuta njegovim roditeljima i njihovom ljubavi, vezom punom strasti koja je više puta pucala. “Glavnu glumicu imao sam u vidu kada sam pisao scenarij za film i znao sam da to mora biti netko tko može pjevati, tko ima tu spontanost i šarm. Joanna Kulig, ta glavna glumica iz mog filma, seoska je djevojka i bio sam siguran da može iznenaditi svijet. Kada sam smišljao scene iz filma mislio sam da upravo ona to može odigrati”, rekao je Pawlikowski brojnim novinarima koji su došli na razgovor s njim dan nakon svečanog otvorenja.

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu i dvije su Hrvatice članice žirija, Judita Franković Brdar koja je u žiriju natjecateljskog programa za igrani film i Antoneta Alamat Kusijanović koja je članica žirija za kratki film. Nekoliko je hrvatskih filmova ove godine u natjecateljskom programu: od dugometražnih igranih u konkurenciji su “Sam samcat” Bobe Jelčića, koji je u Sarajevu u subotu imao svjetsku premijeru, i “Mali” Antonija Nuića.

U utrci za najbolji kratki film je “Smrt bijela kost” Filipa Mojzeša, dok će se za najbolji dokumentarac natjecati “IKEA for YU” Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paunovića i “Srbenka” Nebojše Slijepčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:37