NAJVEĆA FILMSKA SMOTRA U REGIJI

FOTO: SVEČANO OTVOREN 24. SARAJEVO FILM FESTIVAL 266 filmova iz 56 zemalja u 8 dana, crvenim tepihom defilirali Severina, Milana Vlaović, Dino Merlin

 Press SFF i Aida Redžepagić
 

Sinoć je svečanom ceremonijom u sarajevskom Narodnom pozorištu otvoren 24. Sarajevo Film Festival koji će u narednih 8 dana donijeti 266 filmskih ostvarenja iz 56 zemalja svijeta. Sarajevo Film Festival najveća je regionalna filmska smotra u ovom dijelu Europe, a sinoćnja svečanost otvorenja obilježena je projekcijom filma ''Hladni rat'', Oscarovca Pawela Pawlikowskog.

Film 'Hladni rat' govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenata koje je sudbina fatalno spojila. Smješten je u vrijeme hladnog rata i tokom pedesetih godina u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu. ''Hladni rat'' opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima. Dio filma sniman je i u Splitu, a zanimljivost je da je na njemu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Slavka Sobina i Dražena Šivaka.

Svečanost otvorenja vodio je bosansko-hercegovački glumac Alban Ukaj zajedno sa direktorom festivala Mirsadom Purivatrom koji je osobno uručio je i Počasno Srce Sarajeva kao znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Ovogodišnje Srce Sarajeva uručeno je turskom redatelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru.

Festivalu će tokom osam dana prisustvovati brojni filmski autori, glumci, redatelji, producenti i druge ličnosti iz filmskog, kulturnog i javnog života Hrvatske, regije i svijeta. Ovogodišnji žiri čine čak dvije članice iz Hrvatske, Judita Franković Brdar koja je u žiriju Natjecateljskog programa igrani film, dok je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović članica Natjecateljskog programa kratki film.

Također, ove godine će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazano i nekoliko hrvatskih filmova. Već danas na programu je film ‘Sam Samcat’ redatelja Bobe Jelčića, koji će u Sarajevu imati i svjetsku premijeru, dok je u nedjelju na program film ‘Mali’ redatelja Antonija Nuića, što je ujedno i međunarodna premijera pobjednika ovogodišnjeg Pula Film Festivala. U utrci za najbolji kratki film iz Hrvatske će u Sarajevu biti prikazan ‘Smrt bijela kost’ redatelja Filipa Mojzeša dok će se za najbolji dokumentarac natjecati ‘IKEA for YU’ redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, ’90 sekunda u Sjevernoj Koreji’ redatelja Ranka Paukovića te ‘Srbenka’ redatelja Nebojše Slijepčevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 11:21