LJETNO KINO

FOTO, VIDEO: SVI SU GLEDALI U DVIJE ATRAKTIVNE HRVATSKE GLUMICE Tihana Lazović i Iva Babić zablistale na otvaranju filmskog festivala na Rabu

Iva Babić, Tihana Lazović, Ladj Ly, Robert Zuber Tomić, Silvija Jonjić
 Rab Film Festival
 

Prvo izdanje festivala istraživačkoga filma Rab Film Festival otvoreno je u petak u Ljetnom kinu u Rabu projekcijom francuskoga filma "Jadnici" uz sudjelovanje redatelja Ladja Lyja i glavnoga glumca Djebrila Zonge.

Ovaj film dobitnik je nagrade žirija posljednjega festivala u Cannesu, a rapska projekcija njegova je hrvatska premijera.

Premijeri ovog hvaljenog filma nazočile su hrvatske glumice Iva Babić i Tihana Lazović, ujedno i članica festivalskog žirija, novinar Robert Tomić Zuber i njegova partnerica dizajnerica Silvijom Jonjić, televizijski urednik Đelo Hadžiselimović te mnogi drugi.

Na prvom Rab Film Festivalu do utorka, 27. kolovoza, na programu je 13 filmskih projekcija i pet koncerata. Premijerno će se prikazati i krimić danskoga debitanta Ulla Salima "Sinovi Danske", priča o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se", o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.

Na programu Festivala su i "Bogu hvala" Francoisa Ozona o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenu prikrivanju, srpski film "Šavovi" Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina i, izvan konkurencije, "Dnevnik Diane Budisavljević", kojega će rapskoj publici predstaviti redateljica Dana Budisavljević.

U dokumentarnom programu ističu se belgijski film "Zeleno zlato", šokantna pozadinska priča o biogorivima snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film "Čistači" gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta - mjesto na kojemu se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski "Bellingcat" nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma s ovogodišnjega festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnoga tajnika UN-a u filmu "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a "More sjena" (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela.

Jedini hrvatski naslov u natjecateljskome programu je "Tak kak je" Arsena Oremovića, o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

Festival je natjecateljskoga karaktera, najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranoga programa, za najbolji dokumentarac i nagrada publike. O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: festivalska izbornica, filmska predavačica, kritičarka i redateljica Rada Šešić, glumica Tihana Lazović i redatelj Antonio Nuić.

Izbornici RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

U glazbenome programu nastupit će Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, Urban&4, Elemental, Nipplepeople i De-tour.

Program RAFF GENERATION namijenjen je filmskim profesionalcima te uključuje predavanja istaknutih domaćih filmaša: osnivača i direktora Međunarodnoga festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i ravnatelja produkcijske kuće Factum Nenada Puhovskog, redateljice Dane Budisavljević, snimatelja Raula Brzića te pisca i scenarista Marjana Alčevskog.

Organizatori su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba, direktor festivala je Robert Tomić Zuber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32