OSKAROVCI NA JADRANU

Frances McDormand i Joel Coen na masterclass radionicama u jedinstvenoj atmosferi otoka Lopuda

Frances McDormand i Joel Coen

 LISA O‘CONNOR/AFP
Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više, kaže jedan od osnivača Miro Purivatra

Drugo izdanje Ponta Lopud festivala u lipnju će otok Lopud drugi put pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u umjetnosti. Grupa talentiranih regionalnih filmskih djelatnika nove generacije dobit će priliku upoznati se s profesionalnim i osobnim iskustvima umjetnika koji se ubrajaju u sam vrh svjetske kinematografije, višestrukih dobitnika Oscara, glumice i producentice Frances McDormand te redatelja, producenta i scenarista Joela Coena.

Tijekom festivala, McDormand i Coen održat će zajedničke i pojedinačne radionice na kojima će govoriti o svojim karijerama, o iskustvu zajedničkog rada te o suradnji s brojnim filmskim profesionalcima u procesu nastanka filma.

Frances McDormand već dugo vremena smatra se jednom od najznačajnijih živućih glumica. Svojim karakternim ulogama i brojnim izvanrednim glumačkim ostvarenjima više od tri desetljeća oduševljava i kritiku i publiku. Uloge u filmovima kao što su "Fargo", "Tri plakata izvan grada", "Zemlja nomada", "Spaliti nakon čitanja" i brojne druge stalno podižu standarde onoga što smatramo glumačkom vještinom.

Ova glumica i producentica impresivne karijere četiri je puta osvojila nagradu Oscar, koju dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti. McDormand je prošle godine postala prva glumica koja je osvojila nagradu i za glumu i za produkciju u istoj godini za film "Zemlja nomada", a članica je prestižnog Triple Crown of Acting kluba, titule koja se dodjeljuje umjetnicima koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy i Tony u kategorijama glume.

Američki redatelj, scenarist i producent Joel Coen četiri je puta ovjenčan prestižnom nagradom Američke akademije, ali i Zlatnom palmom u Cannesu. Zajedno s bratom Ethanom već četiri desetljeća stvara nezaboravna autorska ostvarenja, stojeći iza filmova kao što su "Nema zemlje za starce", "Fargo", "Barton Fink", "Veliki Lebowski", neizostavnih naslova filmskih antologija.

image

Frances McDormand

Hector RETAMAL/AFP

- Frances McDormand i Joel Coen svojim su radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost. Svoja neprocjenjiva iskustva o kreativnim procesima i filmu kao umjetnosti podijelit će s mladim talentima u inspirativnoj atmosferi otoka Lopuda. Uspješno prvo izdanje Ponta Lopud festivala ohrabrilo nas je da letvicu podignemo još više u svim segmentima programiranja i organizacije ovog događaja, u koje spadaju program za mastere i mlade talente te posebno odabran izbor filmova za ljubitelje sedme umjetnosti - istaknuo je Miro Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

Ove godine program Ponta Lopuda je proširen: uz niz susreta i razgovora s masterima za glumu i režiju, planirani su i stručni programi za snimateljice. Dvadesetak sudionika masterclassova uživat će rijetku privilegiju učenja od vrhunskih profesionalaca koji u svom poslu potpuno uživaju i uvijek su u potrazi za novom inspiracijom.

image

Joel Coen

Wiktor Szymanowicz/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana Lopud 1483, i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Drugi Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja 2022.

Ponta Lopud festival kreativni je hub, mjesto susreta filmskih talenata iz regije, značajnih autora iz svijeta filma i zaljubljenika u filmsku umjetnost. Talenti u razvoju i već etablirani profesionalci sedme umjetnosti u inspirativnom okruženju otoka Lopuda imaju priliku steći nova iskustva i stvarati dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. Istovremeno, Ponta Lopud festival, koji u fokus stavlja kreativne procese i film kao umjetnost, pruža uvid u recentne tokove regionalne kinematografije okupljajući na elafitskom otoku nove generacije filmskih kreativaca. Ponta Lopud festival osnovali su Tilda Grossel Bogdanović i Mirsad Purivatra 2021. godine, s misijom promocije i profesionalnog razvoja nove generacije filmskih talenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 12:28