STREAMING

Funkcioniraju li moderna animacija i blesavi ‘Rick & Morty‘ humor u svijetu Zvjezdanih staza?

Star Trek: Lower Decks

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Crtić daje novu perspektiva svemira Zvjezdanih staza bez gubljenja prepoznatljivih elemenata

Još 2018. godine, brojni obožavatelji Star Treka, odnosno, Zvjezdanih staza, obradovali su se kada je filmaš Alex Kurtzman potpisao petogodišnji ugovor sa CBS televizijom i tako im osigurao hrpetinu novog sadržaja vezanog uz njihovu najdražu franšizu, od igranih serija do animacije, i to na Paramountovoj streaming platformi. U Kurtzmanovu produkcijsku kuću ubrzo je došao Mike McMahan, glavni pisac za hit crtanu seriju "Rick & Morty" i svi su mogli slutiti što se iduće sprema - animirana Star Trek serija s elementima humora koji je "Rick & Morty" pretvorio u fenomen.

"Star Trek: Lower Decks" je svjetlo dana ugledao 2020. godine, a radnja se smjestila u kasno 24. stoljeće u kojem je Zemlja dio Ujedinjene federacije planeta. Dok smo godinama navikli gledati poznate likove na "mostu" broda ili kako hrabro istražuju nove planete i vrste, ovaj se crtić fokusira se na jedan od najmanje važnih zvjezdanih brodova Zvjezdane flote, USS Cerritos i njegovu posadu, točnije časnike nižeg ranga s nepoželjnim poslovima. Iako generalna premisa i koncept zvuče podosta zanimljivo znalcima Zvjezdanih staza, ali i publici koja se pronašla u pošalicama i atmosferi "Rick & Mortyja", isprva se čini kako "Lower Decks" nije pogodio notu koju su svima poznati serijali o avanturama posade godinama uspjevali. "Star Trek: Lower Decks" neće biti odgovoran za još jednu revoluciju u podneblju znanstvene fantastike, animiranih serija ili čak unutar "Star Trek" svemira, ona daje šaljiv pogled na serijal koji se uvijek uzimao zaozbiljno i nastojao istraživati te rješavati etičke i moralne probleme, što je više nego dobrodošlo.

image

Star Trek: Lower Decks

Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Dok će onima neupućenima trebati malo više vremena da u potpunosti urone u jezik, ikonografiju i pošalice "Lower Decksa", stari ljubitelji franšize će odmah biti uvučeni u seriju i shvatiti je kao proširenje onog ozbiljnog dijela Zvjezdanih staza. Crtić daje novu perspektiva svemira Zvjezdanih staza bez da žrtvuje ono što su obožavatelji zavoljeli na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:03