ZAGREB FILM FESTIVAL

Glavna nagrada filmu ‘Kako se poseksati‘, o maturanticama koje odlaze na ljetovanje

How to have sex

 Zff/
U hrvatskom kratkometražnom programu ‘Kockice‘ žiri je prvu nagradu zasluženo dodijelio filmu ‘Niska trava‘ režisera Davida Gaše

Film "Kako se poseksati" britanske redateljice Molly Manning Walker pobjednik je ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala u konkurenciji dugometražnih filmova. Tročlani međunarodni žiri dodijelio je glavnu festivalsku nagradu- Zlatna kolica – debitantskom filmu britanske autorice.

"How to Have Sex" (Kako se poseksati) film je koji prati tri britanske maturantice koje po završetku srednje škole odlaze u Grčku na jednotjedno ljetovanje. Tri djevojke imaju želju provesti najbolje ljeto svog života, te- usput- izgubiti djevičanstvo. Film britanske autorice u Zagreb je stigao kao prvonagrađeni film canneskog programa Izvjesni pogled (Certain regard). Stoga odluka žirija nije iznenađenje, i u neku je ruku igranje na sigurno. No- to ne znači da je nagrada nezaslužena. I po sudu vašeg kritičara film Manning Walker je bio najbolji u zagrebačkoj dugometražnoj konkurenciji.

Nagrada za najbolji kratkometražni film odlazi pak u Portugal. Dobio ju je redatelj Daniel Soares za film "Samo neka uspije". Žiri je u međunarodnom kratkometražnom programu dodijelio i posebno priznanje filmu "Cice" Norvežanke Eivind Landsvik.

U hrvatskom kratkometražnom programu "Kockice" žiri je prvu nagradu zasluženo dodijelio filmu "Niska trava" režisera Davida Gaše. Gašin film prati jedno lijeno, vruće ljetno jutro u dobrostojećem kvartu neimenovanog panonskog grada. Gašin film prati zbivanja u desetak prostorno obližnjih vrtova i okućnica, a dramaturška armatura koja povezuje statične situacije su likovi djece koja u igri švrljaju susjedstvom. Gašin film karakterizira zanimljiv spoj apsurdnog crnog humora i pomalo srednjoeuropskog čemera. Sav u primarnim bojama, osunčan i jarko blještav, film i vizualno ali i ne samo vizualno podsjeća na klasik "Pasji dani" Ulricha Seidla. Gašin bi film zanimljivošću iskočio i u jačim sezonama "Kockica". No, treba reći da ovogodišnja nije bila takva. Program Kockice navikao nas je na više standarde, na veći broj dobrih i veći broj izvrsnih filmova no što smo ih gledali ove godine.

U toj ne jako dobroj konkurenciji posebno je priznanje žirija dobio film "Škafetin" u režiji Paška Vukasovića. Riječ je o prvom redateljskom pokušaju traženog i vrlo dobrog mlađeg glumca. Film prati dalmatinsku obitelj (Stojan Matavulj, Roko Sikavica) koja zaposli bosansku njegovateljicu (Jasna Žalica) za svoju uzetu suprugu i majku (Snježana Sinovčić Šiškov). Stvari se zapetljaju kad iz škafetina u kući nestane nemali iznos gotovine.

Proglašene su i nagrade u popratnim festivalskim programima. U programu "Ponovo s nama" žiri je nagradu za najbolji film dodijelio školskoj drami "Zakon zbornice" njemačko-turskoj redatelja Ilkera çataka. Film se bavi nastavnicom u osnovnoj školi u kojoj se zaredaju slučajevi sitnih krađa. Dok ravnatelj i zbornica sumnjaju na nekog od učenika, junakinja posumnja da je kradljivac ipak jedna od zaposlenica škole. Kad prijavi sumnju, sama dospje u nevolje.

U programu KinoKino nagradu festivala dobio je španjolski film "Valdova priča" Roberta Buesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:13