PROPELER MOTOVUNA

Glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala osvojio film ‘Moj jutarnji smijeh‘

Dobitnici Filip Đurić i Marko Đorđević sa Lanom Barić i Ninom Violić
 
 Marko Todorov/Cropix
Đorđevićev dugometražni prvijenac ocijenjen je kao ‘izuzetno filmsko ostvarenje, istovremeno duhovito i bolno‘

Propeler Motovuna, glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji završava u nedjelju u Zagrebu, osvojio je srpski film "Moj jutarnji smijeh" Marka Đorđevića, a svoju mu je nagradu dodijelio i žiri kritike, FIPRESCI.

Članovi glavnog žirija, Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenili su kako je taj Đorđevićev dugometražni prvijenac "izuzetno filmsko ostvarenje , istovremeno duhovito i bolno."

Radnja prati skoro tridesetogodišnjaka koji je još djevac, živi s ocem alkoholičarom i zaštitnički nastrojenom majkom, a svoj 'problem' pokušava riješiti kod vidovnjaka.

Ta "komedija očaja" premijerno je prikazana na festivalu u Rotterdamu, a glume Filip Đurić, Jasna Đuričić, Ivana Vuković, Nebojša Glogovac, Bratislav Slavković.

Žiri ističe kako se redatelj u tom filmu bavio vrlo intimnom temom, dopustivši si intuitivan pristup te uspio pomaknuti granice očekivanog, omogućio glumcima potragu prema nepoznatom i tako stvorio "vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu."

Posebno priznanje dodijelio je glumcima tog filma Filipu Đuriću i Ivani Vuković za "nepredvidljivu, nesebičnu kreativnu suigru u kojoj su pruživši jedan drugome povjerenje prešli granice očekivanog, doslovnog robovanja kontinuitetu likova i dopustili sebi i partneru da u nepoznatom dođu do vrlo intimnih iracionalnih rješenja."

image
Članovi žirija Nina Violić, Lana Barić, Goran Bogdan
Marko Todorov/Cropix

FIPRESCI žiri (Sanjin Pejković, Massimo Lecchi i Robert Tabula) nagradio je isti film "inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode i za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja."

Bit će prikazan u nedjelju, a nakon projekcije očekuje se razgovor s redateljem Markom Đurđevićem i glavnim glumcem Filipom Đurićem.

Motovunski kratki: Najbolji francuski film "Ka morskoj prašini"

Žiri konkurencije Motovunski kratki (Laurent Crouzeix, Jiri Havlicek i Salette Ramalho) svoju je nagradu dao francuskom animiranom filmu "Ka morskoj prašini" redateljice Héloïse Ferlay, o dvoje djece koja pokušavaju privući majčinu pažnju.

image
Marko Đorđevic
Marko Todorov/Cropix

Žiri je nagradio "perspektivni glas koji im je podario vrlo profesionalno snimljen, zreo i senzitivan film, delikatnu obiteljsku dramu ispričanu uz pomoć filmski vrlo efektne stop-motion animacije."

"Gustoća i bogatstvo zvuka u besprijekornoj su kombinaciji s nenapadnom, plahom, ali i složenom premisom filma. Interakcije likova omogućavaju gledateljima da prate depresivnu majku i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu, pritom nikoga ne osuđujući", istaknuli su u obrazloženju.

image
Inja Korac
Marko Todorov/Cropix

Najbolji europski kratki film i ove godine ulazi u konkurenciju za nagradu Europske filmske akademije.

Motovun Film Festival završava svoje ovogodišnje, zbog epidemije koronavirusa, putujuće izdanje nakon projekcija u 25 gradova diljem Hrvatske.

Od 27. kolovoza u Zagrebu, Kući za ljude i umjetnost Lauba, prikazano je četrdesetak dugometražnih i kratkometražnih filmova. Nagrađeni filmovi na rasporedu su u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 05:02