FRANŠIZA VRIJEDNA MILIJARDE

‘Gledali smo Transformers: Uspon zvijeri‘: Bumblebee statira sve do finala, no kad stupi na scenu...

Na top listi svih sedam izdanja franšize koju su napravili strasni poklonici filmskih ”Transformera” ovaj je nastavak zauzeo drugo mjesto, odmah nakon megahita ”Bumblebee”

 Paramount Pictures - Hasbro - Sk/Christophel Collection/Profimedia
Noah traži posao kako bi uzdržavao malog brata i majku, dok je Elena kustosica na pragu važnog otkrića....

Strasni poklonici filmskih "Transformera" napravili su svoju top listu svih sedam izdanja franšize i prvo mjesto na njoj zauzima – možete pretpostaviti – "Bumblebee". Ne samo da je radnja usredotočena oko najsimpatičnijeg lika među Autobotima, koji se po potrebi pretvara u žuto-crni chevrolet camaro, nego je junakinja filma prvi put žena, 18-godišnja Charlie (Hailee Stanfeld), luda za automobilima. Neprestano je na automobilskom otpadu, gdje sakuplja dijelove koji bi joj mogli zatrebati, a Bumblebeeja upoznaje slučajno, kad je taj stigao s planeta Cyberton, želeći provjeriti može li Zemlja postati novi dom za njegovu ugroženu vrstu.

Zgrnuli preko milijardu

Naravno, u pitanju je politički korektna top lista, film baš nije bio megahit, ali je dobio dobre kritike, pogotovo zato što je scenarij takve franšize dotad namijenjene dečkima napisala Christina Hodson. "Bumblebee" je trebao označiti prednastavak, ali i novi početak: dobra je vijest da je na drugom mjestu nastavak tog filma "Transformeri: Uspon zvijeri", koji je upravo stigao u naša kina. Po nekim motivima, on podsjeća na ranije "Transformere" u režiji majstora macho spektakala Michaela Baya, budžet mu je iznosio skoro 200 milijuna dolara, što je bio slučaj s prvim izdanjima franšize, od kojih su neki, poput "Tamne strane Mjeseca" i "Osvete poraženih", zgrnuli u kinima preko milijardu dolara bruto. Vjerojatno bismo takve filmove gledali i danas, ali "Posljednji vitez" iz 2017. jedva je pokrio troškove produkcije (koštao je skoro 300 milijuna dolara), tako da je "Bumblebee", s budžetom od 135 milijuna, predstavljao nužan zaokret. Tek da znate, ukoliko niste nikad čuli za Transformere niti vas zanimaju filmovi u kojima se vanzemaljci pretvaraju u automobile, možda je najbolje da propustite "Uspon zvijeri". Ipak, dosadašnji poklonici franšize (ciljna skupina su školarci) trebali bi biti zadovoljni, jer ovo izdanje je krcato novim likovima i situacijama. I opet je politička korektnost na snazi, pa Noah Diaz, njegov mali brat Kris i Elena Wallace nisu bijelci, Noah je bivši stručnjak za vojnu elektroniku koji traži posao kako bi uzdržavao malog brata i majku, dok je Elena kustosica u muzeju na pragu važnog otkrića. Dakako, zaplet u kojem se sve zasniva na čudesnom ključu, dizajniranom tako da omogućuje putovanja na druge planete, ne treba uzimati previše ozbiljno, a nema tu ni dovoljno magije namijenjene ljubiteljima Harryja Pottera.

Zločesti Scourge

Štošta toga je poprilično mehaničko, drukčije nije ni moglo kad su većina likova strojevi, ali izvjesno je olakšanje što se Autoboti više ne bore protiv Deceptikona, njihov je protivnik zločesti Scourge (glas mu je posudio patuljasti Peter Dinklage iz "Igre prijestolja"), slugan Unicorna, žderača planeta. No zato su Autoboti dobili nove saveznike, to su Maksimalci, među kojima se izdvaja Optimus Primal (sinkronizirao ga je Ron Perlman), transformiran u golemog mehaničkog gorilu. Mnoge će zasmetati što Bumblebee statira sve do finala, ali kad stupi na scenu, obavlja sve što se od njega očekuje. I još nešto, tvornica igračaka Hasbro ima dvije moćne franšize, jedna su Transformeri, a druga vojne figure G.I. Joe. Potonja je također pretvorena u filmski serijal, ali taj baš nije impresionirao rezultatima u kinima. Takve se kompanije nikad ne predaju, pa se po jednoj sceni da naslutiti da će se u skoroj budućnosti te dvije franšize ujediniti. Neka im je sa srećom.

Transformeri: Uspon zvijeri
fant. akc. spektakl
SAD, 2023. (kino)
R: Steven Caple jr.
G: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Dean Scott Vazquez
***/5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:11