TIM ROTH

GLUMAČKI GENIJ BEZ FORMALNOG OBRAZOVANJA Tumačio je likove plaćenih ubojica, pljačkaša, ovisnika i glazbenika, a sad je živi detektor laži

HOLLYWOOD, CA - JANUARY 05: Tim Roth attends the ceremony honoring Quentin Tarantino with a hand and footprint ceremony held at TCL Chinese Theatre on January 5, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Michael Tran/FilmMagic)
 Michael Tran / 2016 Michael Tran

Genijalnog britanskog glumca i redatelja Tima Rotha (pravo ime mu je Timothy Simon Smith, a prezime Roth je uzeo njegov otac dok je kao novinar obilazio opasna područja i ratne zone u kojima nisu blagonaklono gledali na Britance) ponovno gledamo u reprizama serije “Laži mi”, što je njegova prva velika televizijska uloga. Do nje je bio fokusiran isključivo na filmsku produkciju, a međunarodnu popularnost stekao je ponajviše zahvaljujući Quentinu Tarantinu.

Mladi Tarantino je u Rothu odmah prepoznao veliki glumački talent i dao mu ulogu Mr. Orangea u filmu “Psi iz rezervoara”, iako se na audiciji, na kojoj su navodno tekli potoci alkohola, a nije se škrtarilo ni na kokainu, dugo premišljao između toga da mu ipak da ulogu Mr. Pinka ili Mr. Blondea. Roth je glumio i u “Pulp Fictionu” i “Četiri sobe”, a dobio je ulogu i u novom Tarantinovu filmu “Mrska osmorka”, zbog čega je stekao reputaciju redateljeva miljenika i muze, odnosno, muške varijante Ume Thurman.

Totalni fijasko

Uz ove, odigrao je i niz drugih zapaženih rola u filmovima kao što su “Planet majmuna”, “Rob Roy”, “Grace od Monaka”... Tijekom karijere vrlo je brižno birao uloge pazeći da ne upadne u klišej i postane samo još jedna holivudska zvijezda, a njegova reputacija jednog od najboljih britanskih, ali i filmskih glumaca uopće još je zanimljivija ako se zna da Roth nema formalno glumačko obrazovanje. Međutim, u njegovu portfoliju nalazi se i jedna velika mrlja, a riječ je o vrlo sramotnoj ulozi u filmu “Ujedinjene nogometne strasti” u kojem glumi Seppa Blattera, za koju je i sam izjavio: “Film je grozan iako to ne bih smio govoriti jer ga nikad nisam pogledao. Snimio sam ga samo zato jer mi je trebao novac”. Nakon što je film o FIFA-i na blagajnama u SAD-u zaradio samo tragikomičnih 918 dolara (a uloženo je vrtoglavih 21 milijun eura), povučen je iz programa i proglašen najgorim filmom u povijesti američke kinematografije. S druge strane, glumac je odbio pregršt zanimljivih uloga kao što su ona Severusa Snapea u “Harryju Potteru”, Hannibala Lectera u “Hannibalu” te Johnnyja Rottena u “Sidu i Nancy”.

Mokre gaće

Rođen je 1961. godine u politički angažiranoj i lijevo orijentiranoj obitelji. Majka Ann je bila pejzažna slikarica i učiteljica, a otac Ernie novinar i član Britanske komunističke stranke. U jednom intervjuu je otkrio da je u tinejdžerskim danima bio žrtva zlostavljanja, ali nije htio govoriti o detaljima, nego je samo rekao da nije bila riječ ni o njegovu ocu ni o majci. S obzirom na to da se isto tako govori da je glumac strahovito darovit za oponašanje naglasaka te da mu je taj talent pomogao u školi da se obrani od huligana koji su potjecali iz obitelji nižeg imovinskog statusa, pretpostavlja se da je mislio na buling među vršnjacima.

Kao mladić je pokazivao snažne umjetničke pretenzije te je jedno vrijeme pohađao prestižnu umjetničku školu Camberwell College of Arts jer je namjeravao postati kipar. Na kraju je ipak prevladala ljubav prema glumi, a prvu ulogu je dobio u predstavi “Drakula” u kojoj je tumačio naslovnu rolu. Prilikom svog prvog izlaska na daske koje život znače navodno je imao toliku tremu da se pomokrio u gaće. Kad je imao 17 godina, poslao je pisma Stanleyju Kubricku, Francisu Fordu Coppoli i Martinu Scorseseu u kojima je napisao da cijeni njihov rad i volio bi raditi s njima, pa ako im treba Englez za neku ulogu, neka ga zovu. Naravno, niti jedan mu nije odgovorio.

Godine 1984. dobio je prvo dijete, sina Jacka iz veze s Lori Baker, a nakon toga je kratko bio u vezi s glumicom Emily Lloyd. Godine 1993. oženio se s modnom dizajnericom Nikki Butler koju je upoznao godinu dana ranije na Sundanceu. U braku su dobili dva sina - Timothyja Huntera i Michaela Cormaca, a obitelj danas živi u Hollywoodu. Glumac je priznao da je pristao glumiti u “Nevjerojatnom Hulku” zato što su ga djeca preklinjala da prihvati tu ulogu, ali da su njegovi sinovi ipak najponosniji na njegovu rolu u filmu ‘’Kaos” i to ne zbog njegove glumačke izvedbe, nego zato što mu je partner bio Tupac Shakur, što je ujedno bila i njegova zadnja uloga prije smrti.

Obožavani 2Pac

“Bio je natprosječno talentiran. Ja sam ga zvao ‘New Money’ jer je na snimanje svaki dan dolazio u novom modelu Bentleyja, a on mene ‘Free Shit’ jer sam stalno dobivao besplatne stvari od sponzora. Grozno je što je onako tragično završio život, mislim da je mogao postati sjajan glumac”, rekao je jednom prilikom Tim Roth o svojim iskustvima s legendarnim reperom.

Jedan od njegovih zaštitnih znakova su tetovaže koje na desnoj ruci i koje obilježavaju najvažnije događaje u njegovu životu. Tri tetovaže su posveta njegovoj djeci, jedna ženi Nikki, a ona “WZ” filmu “The War Zone” koji je režirao.

Njegova crno-bijela fotografija poslužila je kao cover za album Manic Street Preachersa “Postcards from a Young Man”, a na pitanje koja je najzabavnija glasina koju je čuo o sebi, jednom je odgovorio: “Ona da strašno nalikujem na glumca Raya Parka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:28