ADIO, ŠPIRO!

Glumci u šoku: ‘Otišao je dobri duh kazališta, čovjek kojem je teatar bio veći od života‘

Špiro Guberina snimljen u svom stanu
 Biljana Gaurina/Cropix
Prijatelji i kolege Špire Guberine s kojima smo razgovarali potreseni su tužnom viješću

Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama "Velo misto" i "Prosjaci i sinovi", preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini, a njegovi kolege i prijatelji s kojima smo razgovarali potreseni su ovom tužnom viješću.

image
Špiro Guberina ispred svoje vikendice na Jadriji
Niksa Stipanicev/Cropix

Rođeni Šibenčanin u svom bogatom umjetničkom radu odigrao je preko dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. Glumački vijek proveo je u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK još uvijek u šoku, biranim riječima se prisjetila Guberine.

image
Intendantica HNK Dubravka Vrgoč
Bruno Konjevic/Cropix

- U samo nekoliko dana napustila su nas dva velikana ne samo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, već i cijelog hrvatskog glumišta. Nakon smrti Mustafe Nadarevića, odlazi još jedan glumac koji je svojim kreacijama noviju povijest hrvatskog kazališta učinio nezaboravnom. Špiro je bio dobri duh kazališta, glumac koji bi život s lakoćom zamijenio za teatar i kojem je teatar zasigurno bio veći od života. Bio je to glumac za kojeg nisu postojale male i velike uloge. On je uspijevao epizodu toliko briljantno interpretirati da je znala obilježiti cijelu predstavu te bi se po njoj predstava pamtila. Imao je onaj talent po kojem je uspijevao čaroliju teatra prenijeti u svijet – rekla nam je Vrgoč.

Naš 68-godišnji hrvatski glumac Milan Štrljić Guberinu je upoznao još davnih dana, kada je tek zakoračio u svijet glume.

image
Glumac Milan Štrljić
Tom Dubravec/Cropix

- Upoznali smo se prije 40 godina baš u "Velom mistu", snimali zajedno tu veliku seriju. Posljednja suradnja bila nam je "Loza" prije osam, devet godina, bilo je to nažalost posljednje što smo zajedno radili. Špiro je bio drag čovjek, zaigran, pun pravog iskustva koje je uvijek htio podijeliti s nama mlađima. Uistinu je bila čast biti mu u blizini, baš kao i Mustafi Nadareviću koji nas je netom prije Špire također napustio. Puno nas je otišlo u tako kratkom vremenu za ovako malo glumište kao što je naše. Teško mi je i misliti da se više nikada neću imati prilike našaliti s kolegama, stvoriti zajedno s njima ponovno neke bolje svjetove. Da, silno je teško pomiriti se sa svim tim odlascima.... Špiro, Mustafa, Vera Zima, Ivo Gregurević... - nabraja sjetno Štrljić prisjećajući se kolega kojih više nema.

Veliki Guberinin prijatelj bio je 62-godišnji Siniša Popović, nacionalni prvak Drame HNK Zagreb te priznati kazališni, televizijski i filmski glumac s karijerom koja ima preko 150 uloga.

image
Glumac Siniša Popović
Jakov Prkic/Cropix

- Špiro je, za svih ovih godina koje sam proveo u kazalištu, bio osoba uz koju sam se najčešće i najobilnije smijao. Ovo je možda jedini trenutak između nas dvojice koji, eto, ne mami osmijeh, premda ga on, uvjeren sam, negdje odozgo očekuje i želi. Da, dužan sam mu se za štošta zahvaliti pa mu se eto, prvenstveno zahvaljujem na tom silnom smijehu kojim me je darivao, podjednako profesionalno i privatno. Hvala ti na tome, dragi moj, što vrijeme više odmiče taj smijeh smatram sve ozbiljnijim i važnijim – oprostio se Popović od svog prijatelja i kolege.

image
Na svečanost dodjele Nagrada hrvatskog glumišta u zagrebačkom HNK 2014. Guberina je ponio nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje
Neja Markicevic/Cropix

I veliki Rade Šerbedžija (74) prisjetio se za Jutarnji svog kolege.

image
Rade Šerbedžija, glumac
Goran Sebelic/Cropix

- Špiro Guberina bio je sjajan glumac, ma, reći ću fantastičan. Dugo je trajao kao nezaboravan komičar, prije svega specijalnog profila. Suvremen, moderan i drag i dobar čovjek. Obilježile su ga mnoge uloge, bio je zaštitni znak Dubrovačkih ljetnih igara pa nezaobilazni "Mačak" i "Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj". Bio je izuzetan čovjek i glumac, nedostajat će - rekao nam je.

image
Glumac ispred vikendice
Niksa Stipanicev/Cropix

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska istaknutog dramskog umjetnika gospodina Špire Guberine.

- Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta. Za svoja umjetnička postignuća nagrađen je najvišim priznanjima, Nagradom hrvatskog glumišta i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo. Opraštajući se od velikog glumca i dragog čovjeka, utjehu i trajno sjećanje pronaći ćemo u njegovim nezaboravnim umjetničkim postignućima kojima je dao izniman doprinos hrvatskoj kulturi - istaknula je ministrica.

image
ministrica Nina Obuljen Koržinek
Bruno Konjevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:54