SNAŽNA OSUDA

Glumci Židovi protiv redatelja ‘Zone interesa‘: ‘Odbijamo da se naše židovstvo izjednačava s nacističkim režimom‘

Jonathan Glazer

 Rodin Eckenroth/Getty Images/Profimedia/Rodin Eckenroth/getty Images/profimedia
Otvoreno pismo, nakon govora Jonathana Glazera na dodjeli Oscara, potpisale su glumice Debra Messing, Jennifer Jason Leigh, Julianna Margulies...

Propalestinski prosvjed i bedževi koji pozivaju na prekid vatre neki su od političkih trenutaka ovogodišnje svečane dodjele nagrade Oscar, no možda najkontroverzniji govor je britanskog redatelja Jonathana Glazera, čiji je film "Zona interesa" trijumfirao u dvije kategorije - onoj za najbolji zvuk i najbolji međunarodni film.

Čovjek iza povijesne drame u čijem je fokusu obitelj zloglasnog nacista Rudolfa Hössa tijekom svoga govora, koji je uslijedio nakon preuzimanja nagrade za najbolji međunarodni film, osvrnuo se na rat u Gazi. S holivudske pozornice ovaj redatelj, koji je i sam židovske vjeroispovijesti, poručio je da njihov "film prikazuje kamo dehumanizacija vodi u najgorem slučaju" te nastavio: "Ona je oblikovala našu prošlost i sadašnjost. Ovdje stojimo kao muškarci koji odbijaju da njihovo židovstvo i holokaust prisvoji okupacija koja je u konflikt dovela tolike nevine ljude. Bilo žrtve napada 7. listopada u Izraelu ili napada na Gazu, sve žrtve ove dehumanizacije; kako da se tome odupremo?"

Sporni govor naišao je, piše Variety, na osudu više od 450 židovskih zvijezda i holivudskih profesionalaca, koji su svoj stav o govoru novopečenog Oscarovca izrazili putem otvorenog pisma.

Spomenuto pismo tako su, piše Entertainment Weekly, popisali brojni kreativci poput glumica Debre Messing ("Will & Grace)", Jennifer Jason Leigh ("Dolores Claiborne", "Oglas donosi smrt"), Julianne Margulies ("Hitna služba", "Dobra žena"), Amy Sherman-Palladino, scenaristkinje voljenih "Gilmorica" te recentnije uspješnice "The Marvelous Mrs. Maisel" te redatelja horora Elija Rotha.

"Odbijamo da se naše židovstvo prisvoji u svrhu moralnog izjednačavanja nacističkog režima kojem je cilj bilo istrebljenje cijele rase i izraelske nacije koja pokušava spriječiti vlastito istrebljenje", poručili su potpisnici.

U ovoj javnoj poruci stoji i da "upotreba riječi kao što je‘okupacija‘ kako bi se opisalo domorodački židovski narod, koji brani svoju domovinu, koja postoji tisućama godina i priznata je od strane Ujednjenih naroda, izvrće povijest. To daje vjerodostojnost modernoj krvnoj kleveti koja raspiruje rastuću antižidovsku mržnju diljem svijeta, u Sjedinjenim Državama i Hollywoodu".

Glazer njihovu poruku zasad nije komentirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:35