DIO GLUMAČKE EKIPE 'PARADE'

Goran Navojec: Naučio sam da veliko zlo potječe iz naših brojnih predrasuda

ZAGREB - Limun ( Nikola Kojo) po zanimanju je zaštitar, ima plavu zaručnicu, francuskog buldoga i tetovažu bombe na vratu. Vlasnik je judo kluba, posjeduje zavidnu kolekciju pištolja i s vremena na vrijeme urgira kod prijatelja iz policije te vadi sina neonacista iz zatvora.

Iako potpuno prezire sve što odudara od njegovih macho vrijednosti, za ljubav svojoj zaručnici obećava da će štititi predstojeću Paradu ponosa u Beogradu, no kada većina njegovih prijatelja prestravljeno odbije ovu poslovnu ponudu, prisiljen je pomoć potražiti kod svojih nekadašnjih ratnih drugova iz Hrvatske, Bosne i s Kosova, sličnih krimogenih karakteristika...

Spoj balkanskog kiča i naizgled nespojivih likova recept je za uspjeh filma “Parada” omiljenog generacijskog redatelja Srđana Dragojevića, koji sutra počinje igrati u hrvatskim kinima.

Srdžba i strah

- 2001. u Beogradu je bio prvi pokušaj Pridea koji je završio neslavno. Huligani su tukli 20-30 aktivista, dok ih je policija promatrala sa sigurne distance. Ti prizori u meni su izazvali srdžbu, ali i strah. Milošević je otišao, vjerovali smo da je došlo bolje vrijeme, ali te slike odudarale su od toga. To nije bio Beograd u kojem bih ja htio živjeti. Htio sam ispočetka napraviti dramu, ali sam vrlo brzo odustao od toga, jer ne volim teške drame - rekao je na predstavljanju filma redatelj Srđan Dragojević.

Film koji je u Srbiji u šest tjedana skupio čak 250 tisuća gledatelja izazvao je razne polemike, no Dragojević, kaže, voli kada njegovi filmovi izazovu oprečna mišljenja “jer lako je napraviti film za istomišljenike, ali teško je napraviti film za oponente”: - Nakon filma dobio sam poziv od prijatelja koji ima sina koji je prošle godine sudjelovao na tzv. Porodičnoj šetnji, kontramanifestaciji na kojoj se favoriziraju obiteljske vrijednosti. Njegov otac nazvao me da se javno zahvali, jer je sin nakon filma izjavio da će sljedeće godine sudjelovati u Prideu. Ako od 250 tisuća ljudi nekoliko tisuća uspije revidirati svoje mišljenje, znači da smo nešto postigli.

Brojne uloge

Gorana Navojca, koji u filmu glumi ustašu Roka, pitali smo je li on nešto naučio iz ovog filma?

- Naučio sam da veliko zlo potječe iz nečega što se zove predrasuda. Ako imaš problem s čovjekom koji je po nečemu različit, jedini način da se ta predrasuda razbije je stati pred tog čovjeka, pogledati ga u oči i porazgovarati s njim. Nitko ne bi izabrao iz obijesti biti homoseksualac, jer je to sigurno jako teško. Ne može se čovjek natjerati da nekoga prihvati, ali ga se može potaknuti, što smo i htjeli pokazati ovim filmom, da nekog sasluša.

Dragojević dodaje da se uspjeh filma djelomično bazira i na tome što je to film o dobrim ljudima, tipovima velikog srca, bez obzira što su “s druge strane”. Limun u filmu s druge strane “barikada” ima sina, neonacista.

Kako bi se Goran Navojec postavio kada bi u stvarnom životu imao takvu situaciju?

- Uh, teško pitanje, roditelji štite svoju djecu i kad naprave puno gore stvari, kada su kriminalci, ratni zločinci... roditelji ne mogu biti objektivni. Dao bih sve od sebe, pričao bih s djetetom i pokušao mu objasniti zašto je to loše. No, možda će biti jači od mene u godinama kada bude htio na barikade, pa neću to ni moći (smijeh).

Navojca smo pitali i o predstojećim ulogama: ovih dana u kinu počinje igrati i film “Nemoguća misija 3” u kojem glumi s Tomom Cruiseom, a u postprodukciji je i film “Falsifikator”.

- Imao sam jedan dan snimanja i jako sam počašćen što sam prošao sve audicije i što su odabrali upravo mene. Imam malu ulogu ruskog zatvorenika, no nisam još vidio ništa od filma osim trailera. Tom Cruise na snimanju je bio kao prava američka zvijezda - divan, pošten, predan poslu, tretira sve oko sebe s dignitetom. “Falsifikator” je film prema tekstu Gorana Markovića koji već dugo vremena igra u kazalištu kao predstava. Radi se o liku koji je falsificirao diplome i završio je u zatvoru, no ti koji su ga zatvorili ništa mu ne mogu jer i oni imaju njegove diplome. Iako je smještena u pedesete godine, to je također priča o nečemu što jako korespondira s današnjim vremenom i simboličkog je karaktera.

Dodatna dimenzija

I na kraju, redatelj Dragojević otklonio je sve nagađanja vezana uz moguće titlovanje filma “Parada”:

- Kada smo došli u Blitz, rekli su da će se film možda morati titlovati jer zakon o zaštiti jezika to traži. Ja sam rekao da me ta mogućnost izuzetno veseli, jer bi to filmu, baš kao i svojedobno “Ranama”, dalo jednu dodatnu dimenziju. Već smo smislili i mogući hrvatski naziv filma - umjesto “Parada”, on bi se zvao “Mimohod”!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:47