ZLATNI STUDIO 2022.

Gracija Filipović: ‘Zahvalna sam što mogu vidjeti svoje ime među tako dobrim glumicama‘

Gracija Filipović

 Vedran Peteh/cropix
Ove godine osvaja velika platna ulogom u ‘Murini‘, a sada je nominirana i za Zlatni Studio u kategoriji najbolje filmske glumice

Gracija Filipović (18) ove godine osvaja velika platna ulogom u "Murini", a sada je nominirana i za Zlatni Studio u kategoriji najbolje filmske glumice.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Film Antonete Alamat Kusijanović pobijedio je u kategoriji najboljeg dugometražnog igranog filma na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u, što je njegov najveći uspjeh nakon nagrade za najbolji debitantski film u Cannesu.

Gracija nam kaže da za vrijeme samog procesa stvaranja filma i dok je trajalo snimanje nimalo nije razmišljala o nagradama ili festivalima. U tom se trenutku fokusirala isključivo na Julijin karakter i koncentraciju na setu.

image

Gracija Filipović

Vedran Peteh/Cropix

- Murina je moj prvi dugometražni film, pa nisam ni znala što očekivati, a kamoli da sam očekivala tako velik odjek. Jako puno mi znače sve pohvale, nagrade i odlasci na festivale jer je zaista divan osjećaj dobiti priznanje za nešto oko čega smo se toliko trudili. I nominacija za Zlatni Studio jako me razveselila i zahvalna sam što mogu vidjeti svoje ime među tako dobrim glumicama - govori nam mlada Dubrovkinja.

Objašnjava nam da je njezina Julija jako složen karakter. Na početku je jedina njezina osobina s kojom se mogla poistovjetiti bila duboka povezanost s morem, koju u njoj budi odrastanje u Dubrovniku, što ju je definiralo kao osobu.

- Postoji dosta karakteristika koje su bitne u Julijinu karakteru, a koje su meni bile nepoznate, poput življenja u izoliranoj otočnoj sredini u obitelji koja ju više koči nego što joj pomaže. Općenito, cijeli proces istraživanja njezina karaktera od mene je iziskivao intenzivne pripreme i tu mi je najviše pomogla Antoneta, koja me upućivala na pravi put, a u isto mi je vrijeme dovoljno vjerovala da mi da slobode da unesem malo sebe u Juliju i na tome sam zahvalna - kaže Gracija.

Osim prve velike uloge, još je nešto za nju obilježilo godinu. Ove se jeseni radi studija preselila u Zagreb. Neće, kako bi se možda očekivalo, studirati na Akademiji dramske umjetnosti, nego na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je upisala biologiju.

- Lijepo mi je u Zagrebu, navikavam se na život u velikom gradu i mislim da nudi brojne prilike. Uvijek se nešto događa, što mi je super. Naravno, fale mi obitelj i prijatelji i nikako se ne mogu naviknuti da nema pogleda na more, ali na fakultetu mi je zanimljivo i našla sam grupu divnih ljudi. Znamo se samo tri mjeseca, a već smo kliknuli i postali odlična ekipa - otkriva nam veselo.

image

Gracija Filipović

Vedran Peteh/Cropix

Živi u studentskom domu i kaže da je poseban osjećaj biti među svim tim mladim ljudima koji prolaze slične stvari kao ona.

Ima neke projekte u planu, ali zasad još ništa službeno. Veseli ju vidjeti kamo će ju ta cijela priča odvesti.

- Na neki način, to što sam na biologiji pomoglo mi je da više uživam u glumi i da je shvatim kao kreativan proces, odnosno da mi bude zanimljivo, a bez pritiska da moram ostvariti karijeru - iskrena je.

Još od djetinjstva je disciplinirana i organizira svoje vrijeme tako da sve stigne.

- Volim biti stalno u pokretu i čudno mi je imati praznog prostora jer uvijek mislim da moram maksimalno iskoristiti svoje vrijeme na aktivnosti koje me ispunjavaju i čine me sretnom - zaključuje ambiciozna Gracija.

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:11