NAGRAĐENI FILMOVI

Grand Prix Animafesta osvojili filmovi ‘Smetlar‘ i ‘Maad, moje sunce‘

Dobitnici nagrada Animafesta

 Samir Ceric Kovacevic/Animafest/
Žiri je obrazložio kako su ih u "Smetlaru" zadivili prirodnost dijaloga, toplina i intima obiteljskog okruženja

Grand Prix Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je film "Smetlar" Laure Gonçalves, a u dugometražnoj "Maad, moje sunce" Michaele Pavlátove, objavljeno je u subotu na dodjeli nagrada u Kinu SC, kojom je završilo slavljeničko izdanje festivala.

Žiri je obrazložio kako su ih u "Smetlaru" zadivili prirodnost dijaloga, toplina i intima obiteljskog okruženja, a "ponajviše nježnost s kojom je ispričana ta priča o velikodušnosti usred političkih i ekonomskih nedaća u Portugalu. A tu je i majmun".

Taj je film dobio i Nagradu publike Mr. M, što je peti put u 50 godina zagrebačkog Animafesta da žiri i publika odluči isto, čime se potvrđuje kompetentnost i zahtjevnost posjetitelja festivala.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće dodijelio Hugu Covarrubiasu za čileanski film "Bestia", ocijenivši da, iako su se mnogi filmovi na festivalu dotakli teme političkog nasilja, nigdje hladnoća okrutne države nije pamtljivije izražena nego u grubom, nepomičnom licu lutke u tom filmu.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-izraelskom filmu "Pismo prascu" Tal Kantor, koji "stavlja ovu kompleksnu životinju u srce bogato dvosmislene, elegantno zamišljene priče o Holokaustu iz neobične perspektive".

Članovi žirija su dodijeliti i posebna priznanja - Igor Grubić filmu "Nemoguće figure i druge priče I" Marte Pajek, Alex Dudok de Wit "Stvari" Maltea Steina, Les Mills filmu "Progutati svemir" autora Nieta, Ana Nedeljković "Steakhouseu" Špele Čadež, a Paul Driessen filmu "Oderana" Joachima Hérisséa.

Žiri dugometražne konkurencije (Olga Pärn, Aya Suzuki i Anastasiya Verlinska) dao je Grand Prix češko-francusko-slovačkom filmu "Maad, moje sunce" kao "majstorski režiranoj priči koja zamagljuje granice očaja i nade, koja nas tjera da proživimo bol odbacivanja i toplinu prihvaćanja".

Isti je žiri odlučio dodijelio posebna priznanja filmovima "Deseci sjevera" Kojija Yamamure i "Prijelaz" Florence Miailhe, koji je dobio i Nagradu publike Mr. M.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijelio francusko-tajvanskom filmu "Džem od leptira" Shih-Yen Huang.

Nagradio ga je za "osobnu priču jedne kćeri koja se koristi metaforom beskonačne smrti domaćih životinja za prikazivanje njezina odnosa s nemarnim ocem". Novčanu nagradu, 1000 eura osigurala mu je Zagrebačka banka.

Posebna priznanja tog žirija pripala su filmovima "Mama, što je psu? Lole Lefevre i "Nemoralan" Ekina Koce.

Najboljim iz hrvatskog natjecanja proglašen je "11" Vuka Jevremovića zbog "nepokolebljivo filigranskih linija i boja koje se stapaju u neobuzdanoj sinkroniji s pritiskom iz krvnih žila i s tribina te za majstorsko kinetičko istraživanje čovjeka, životinje i lopte u jeku tjeskobe kaznenog udarca". Njemu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je Jeleni Oroz za "Pisma na kraju šume", a za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju filmu "Ljubav u doba ekonomije bazirane na ugljenu" Tomasza Siwińskog.

Žiri Natjecanja VR animacije nagradilo je tajvanski rad "Samsara" jer ih je to "uranjajuće putovanje kroz vrijeme i prostor odvelo u čarobne paralelne svemire i proširilo im svijest te predstavlja iznimno osmišljen doživljaj". Posebno priznanje dobio je projekt "Marco & Polo Go Round" Benjamina Steigera Levinea.

Za žiri Natjecanja filmova za djecu najbolji je korejski "Piropiro" Miyoung Baek, film "s predivnim vizualima i animacijskim tehnikama 2D-a i digitalnog crteža koje su dobro spojene". Posebno priznanje dodijelio je filmu "Franzyjina čarobna juha" Ane Chubinidze.

Pobjednički filmovi prikazat će u subotu navečer na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Iduće, 33. izdanje održat će se od 5. do 10. lipnja 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:54