2. DIO SERIJALA 'ČUDESNE ZVIJERI'

GRINDELWALDOVA ZLODJELA Film koji će oduševiti sve fanove Harryja Pottera

Nakon pune dvije godine fanovi su dočekali drugi dio serijala “Čudesne zvijeri” pod nazivom “Grindelwaldova zlodjela”. Premijerno smo ga pogledali u utorak navečer, a na projekciji su se okupili brojni fanovi svega što J.K. Rowling smisli o čarobnjačkom svijetu, a David Yates režira.

Riječ je o uratku koji traje oko dva sata i donosi nam nastavak pustolovina likova koje smo imali priliku upoznati u prvom filmu. I ovdje nalazimo magizologista Newta (Eddie Redmayne), auroricu Tinu (Katherine Waterson), njenu sestru Queenie (Alison Sudol), bezjačkog pekara Jacoba (Dan Fogler), obskurusa Credencea (Ezra Miller) te, naravno, samog Grindenwalda (kojeg i dalje, unatoč buri koja se oko njega digla, glumi Johnny Depp). Pojavila su se i neka nova lica: konačno na velikom platnu susrećemo mladog Albusa Dumbledorea (Jude Law), a tu su i likovi stare Newtove ljubavi Lete Lestrange (Zoë Kravitz), njegova brata Theseusa (Callum Turner) te Nagini (Claudia Kim), koja je u ovom filmu još uvijek žena koja može kontrolirati svoje pretvaranje u zmiju, no jasno je kako će se u nekom trenutku nepovratno pretvoriti u tu životinju, a ostaje nam tek saznati kako će ona doći do Lorda Voldemorta i postati njegov horkruks.

Magična ulica

Film koji smo imali priliku vidjeti vizualno je efektniji od prvog dijela. Nevjerojatno, jer su mnogi fanovi mislili kako ništa ne može biti dojmljivije od filma u kojem upoznajemo neodoljivog Hufflepuffa Newta, koji obožava čudovišta i spašava ih, skrivajući ih u svom magično proširenom kovčegu. No, ono što smo vidjeli u novom filmu nevjerojatno je: u podrumu svoje kuće Newt ima još čarobniji svijet, koji, doduše, ne vidimo previše, ali onih par kadrova koji nam otkrivaju čarolije podruma u kojem žive neobična stvorenja su fascinantni. Osim toga, imali smo priliku vidjeti parišku inačicu Zakutne ulice. Veći dio radnje se, naime, događa u Parizu, gdje se iza kipa jedne žene skriva tamošnji čarobnjački svijet. Jedna od ljepših scena je ona kada Newt i Jacob dolaze u tu magičnu ulicu i Newt izvodi niz čarolija kako bi saznao kuda je otišla njegova Tina. Tu je nekoliko puta ponovio pokret koji postaje njegov zaštitni znak - stavio je štapić među zube.

Radnja je smještena u Pariz zato što Credence dolazi u taj grad saznati tko mu je bila majka. Nije nam objašnjeno kako to da je to siroče preživjelo onaj kaos koji je izazvao u podzemnoj željeznici na kraju prvog filma, a niti kako je došao u cirkus i što on tamo točno radi, no susrećemo ga kada s Nagini bježi iz tog cirkusa. Njegova potraga za majkom vodi ga do obitelji Lestrange. Nećemo spojlati radnju, no recimo samo da stvari nisu kakvima se čine.

Svi u Pariz

Za njim u Pariz dolazi i Grindelwald, nakon spektakularnog bijega od MACUSE, američkog Ministarstva magije, koje ga je zatočilo uz Newtovu pomoć. On zna sve o Credenceovom identitetu i namjerava mladića pustiti da mu sam dođe. Premda glumi da je fin, njegovu bezumnu okrutnost jasno vidimo: ubija lako, bez kajanja. Od jedne neobične zvjerčice zvane Antonio, preko zaposlenika Ministarstva magije, pa sve do bezjačke obitelji u Parizu, u čijem je stanu odlučio živjeti.

Za Credenceom u Pariz dolazi i aurorica Tina, koja ga želi spasiti, dok za njom stiže Newt. Njemu Jacob, naime, kaže kako je Tina, s kojom se dugo dopisivao, u novinama vidjela da se zaručio s Letom Lestrange, no zapravo je to kriva vijest, jer se s Letom zaručio njegov brat. Newt odlučuje otići za Tinom, a Jacob ide s njim kako bi pronašao Queenie. Njih dvoje su se, naime, posvađali: ona želi da se vjenčaju, a on ne, jer se boji za njenu budućnost. U SAD-u, gdje žive, strogo je zabranjeno sklapanje braka između čarobnjaka i bezjaka. Queeenie to nije važno, no Jacob ne želi da njegova žena bude kažnjena ako se uda za njega. Upravo taj sukob uzrok je šokantnoj promjeni koju Queenie doživljava na kraju filma. Grindelwald je pozove na svoj politički skup, na kojem se obraća onima koji žele živjeti i voljeti slobodno. Queenie koju u ovom filmu vidimo nije ona prpošna i zavodljiva koje se sjećamo iz prvog filma - ova je odrasla, razočarana žena, koja se želi udati za čovjeka kojeg voli i zbog toga je sprema povjerovati zločincu koji obećava drukčiji svijet, u kojem je njena ljubav moguća. A njemu je ona itekako korisna - prirodno je savršena legilimentica, čita misli bez puno truda, i kao takva mu je važna da dopre do Credencea.

A on mu je važan jer samo on može uništiti Dumbledorea. Nećemo odati zašto, no Credence je zapravo ključ svih tajni. Premda je lik oko kojeg se sve vrti, nije u središtu radnje filma. To je Grindelwald, kojem se mora priznati da je odličan političar. Na skupu koji održava spretno nabrije atmosferu, u kojoj britanski aurori ubiju jednu njegovu sljedbenicu. To je poruka koju šalje svim svojim pristašama, a usput im najavljuje i budućnost koja ih čeka ako ne izađu iz ilegale i potisnu bezjake. Pokazuje im prizore novog rata: bojišnice, tenkove, atomsku bombu. Najavljuje im Drugi svjetski rat.

Zrcalo Erised

Još je jedna važna osoba u ovom filmu, koju ne vidimo previše, ali je tu. Albus Dumbledore, tada još mladi profesor Obrane od mračnih sila, već je tad na zubu Ministarstva magije. Odbija se sukobiti s Grindelwaldom, bez da im objasni zašto. Fanovi zamjeraju činjenicu da je u filmu prešućena ljubav između tih dvojice muškaraca, koju možemo naslutiti iz nekih detalja: činjenice da u zrcalu Erised, onom koje pokazuje najdublje želje našeg srca, Dumbledore vidi Grindelwalda. Tu je i znakovito objašnjenje, koje dalje ljudima iz Ministarstva, kada oni kažu kako je poznato da su njih dvojica bili poput braće. Albus im na to kaže kako su bili i više od toga.

Mnogi prigovaraju kako se cijeli niz stvari iz filma ne može shvatiti ako čovjek nije fan. Istina, ako ne znamo da je Nicolas Flamel alkemičar koji ima Kamen mudraca ili kako točno radi zrcalo Erised, priča nije toliko potpuna, no ona je svejedno magična i nevjerojatna, vrijedna ponovnog gledanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:10