KRUCIJALNO PITANJE

Guardian u velikoj analizi riješio misterij: Kad Jack Bauer iz hit serije ‘24‘ uopće ide na zahod

Jack (Kiefer Sutherland) u seriji '24'
 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia
Kako Jacka nikad ne vidimo da nešto jede ili pije, pretpostavit ćemo da glavni lik mora ići na WC samo jednom svake četiri epizode

Kad Jack Bauer iz serije '24' ide na toalet? Pitanje je to koje skoro već 20 godina muči najistaknutije umove pop kulture. '24' je serija koja se odigrava u realnom vremenu, a u svakoj sezoni na glavnom je junaku da spasi svijet. Doista, mora li Jack Bauer uopće ići na 'ono mjesto'?

Prije nekoliko godina producenti serije Evan Katz i Manny Coto pokušali su dati odgovor na to krucijalno pitanje te kazali kako Jack ide na zahod kad god nije na ekranu, no taj odgovor mnoge nije baš zadovoljio, ističe ugledni Guardian u svom analitičkom tekstu.

Kao što svatko tko je gledao '24' zna, Jack mnogo svojeg vremena, kad nije na ekranu, provodi na telefonu ili vozeći auto ili zavezan lisicama za razne predmete ili mučeći članove vlastite obitelji. Da bismo otkrili kad Jack Bauer ide na zahod, morali bismo odgledati čitavu sezonu serije '24', piše Guardian.. Za potrebe ove istrage, novinar Guardiana Stuart Heritage odabrao je prvu sezonu.

Prosječna osoba ide na WC između šest i deset puta tijekom dana. Jednostavnosti radi, ali i zato što Jacka nikad ne vidimo da nešto jede ili pije (uključujući i jogurt koji otvara, ali odmah ostavlja na stolu u prvoj epizodi), pretpostavit ćemo da glavni lik mora ići na WC samo jednom svake četiri epizode.

Prvu šansu za odlazak 'na stranu' dobiva prilično rano. Kad ga sedam minuta nakon ponoći pozovu u CTU (antiterorističku jedinicu), on čini potencijalno fatalnu grešku tako što ne ode prije nego napusti kuću. No šansu za iskupljenje dobiva već u 12:26 kad - nakon što ubije šefa - ima čitave 23 minute vremena neprikazanog na ekranu tijekom kojega može raditi što već mora.

Jacka će vjerojatno ponovno potjerati u petoj epizodi, a tada mu je najbolja šansa u policijskoj postaji u 4:08 ujutro. Istina, tada bi morao izaći van. Međutim, 4 su sata ujutro i govorimo o čovjeku koji je nekoć bio ovisan o heroinu i dekapitirao nekog čovjeka, pa mu odlazak u grmlje vjerojatno i nije neki problem.

Zatim, postoji pauza između 9:27 i 9:35 kad Bauer izbjegava policiju na parkiralištu. To baš i ne bi bilo najugodnije vrijeme za piš-pauzu, no jedna je scena ovdje izrezana, a što se mora - mora se. Dobra je vijest da sada neće više morati ići sve do ručka, što mu ostavlja dovoljno vremena da ispita svjedoka, spasi otetu obitelj i ubije čovjeka. Loša vijest je ta što nedugo zatim, Jack provede čitavo vrijeme ručka na ispitivanju odjela za unutarnje poslove. Što je još i gore, tijekom tog ispitivanja daju mu piti vode, što će mu samo pogoršati problem.

Jack tako mora 'držati' najmanje do 2:55 popodne, nakon čega David Palmer iskoristi svoje političke moći da ga oslobodi. Jacka u ostatku epizode više nema na ekranu što mu je sigurno dobro došlo. Ako je itko zaslužio pet minuta mira na WC-u, to je svakako Jack Bauer.

No, od toga trenutka ritam se značajno ubrzava pa će Jack morati ugrabiti svaku šansu koja mu se pruži. Najbolji trenutak za to je oko 8:32 navečer. Premda ni to nije savršeno vrijeme - on u tom trenutku leži na podu i tuku ga propalice Dennisa Hoppera - što se mora, mora se. Posljednja šansa za olakšanje je, kao što ste možda i očekivali, kad krene odjavna špica, što je nedugo nakon što Jack ustanovi da mu je ubijena žena. To je bez sumnje velika tragedija, no čak i vrlo žalosni ljudi moraju 'ići'. I eto: problem riješen, zaključuje analizu Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27