"SAMO SLIJEDI NOVAC"

Hal Holbrook, Duboko grlo iz "Svi presjednikovih ljudi", umro je s 95 godina

Hal Holbrook
 Robyn Beck
Najčešće je glumio povijesne ili autoritarne ličnosti, poput Abrahama Lincolna, sudaca, vojnih časnika i političara

U filmu „Svi predsjednikovi ljudi“ pojavio se samo nakratko i u polusjeni, no rečenicu koju je izgovorio upamtile su generacije: „Samo slijedi novac“ savjetovao je on mlade novinare Carla Bernsteina i Boba Woodwarda.

Tada još nismo znali kako mu je pravo ime, koristio je nadimak „Duboko grlo“, zapravo se zvao Mark Felt i odavao je republikanske makinacije jer mu u FBI-u nisu dali funkciju koju je smatrao da zavrjeđuje. Poslije je o njemu snimljen film s Liamom Neesonom, ali Hal Holbrook koji ga je glumio u „Svim predsjednikovim ljudima“ ušao je u legendu.

I ne samo zbog toga, kad je imao 82 godine nominiran je za Oscara za sporednu ulogu u filmu Seana Penna „U divljini“ i bio dotad najstariji glumac koji se natjecao za tu nagradu (bilo je to 2008.), čak pet puta je dobio televizijsku nagradu Emmy, a jednom i brodvejsku nagradu Tony za ulogu koja će ga obilježiti, u monodrami „Mark Twain večeras!“, koju je kontinuirano igrao od 1954. do 2017.

Najčešće je glumio povijesne ili autoritarne ličnosti, poput Abrahama Lincolna, sudaca, vojnih časnika i političara, gledali ste ga vjerojatno bezbroj puta, ali to ste možda zaboravili. Umro je prije desetak dana u svom domu u Beverly Hillsu, ali je njegova smrt objavljena tek u ponedjeljak navečer. Imao je 95 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:30