NOMINACIJE ZA EFA

Hanekeova ‘Ljubav’ favorit je za Europsku filmsku nagradu

Film Michaela Hanekea “Ljubav” iskočio je očekivano kao favorit nakon nominacija za Europsku filmsku nagradu.

“Film “Ljubav” je nominiran u šest kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju, scenarij, mušku i žensku ulogu.

Britanska ‘Sramota’

Pet nominacija imaju britanski film “Shame” (Sramota, Steve McQueen), kao i danska drama “Lov” (Jagten, Thomas Vinterberg).

Ta tri filma nominirana su za najbolji film, a uz nji su i njemački film “Barbara” Christiana Petzolda, berlinski pobjedbnik “Cezar mora umrijeti” braće Taviani te “Nedodirlji/Intouchables”, autorskog dvojca Toledano i Nakache.

Sezona je bila impozantna za europski film: naslovi su osvojili glavne nagrade na sva tri velika festivala, a kinematografije su proizvele niz prvorazrednih filmova.

U takvim okolnostima, nominacije za EFA neizbježno su morale imati i gubitnike, a neki se od njih doimaju kao frapantni previdi.

Veliki previdi

Još se i može objasniti da pobjednik Venecije, Sokurovljev “Faust”, ima samo dvije tehničke nominacije, jer ljući art-filmovi obično ne prolaze dobro, no prilično je iznenađenje da je rumunjski film “Iza bregova” Cristiana Mungiua dobio samo nominaciju za scenarij, a prava je blamaža što je antologijski film Nure Bilge Ceylana “Bilo jednom u Anadoliji” spao na samo dvije nominacije.

Među gubitnicima je i “Masakr” Romana Polanskog, nominiran za scenarij i žensku ulogu ( Kate Winslet). Nevjerojatno je da samo jednu nominaciju ima i “Raj: ljubav” Ulricha Seidla: onu za žensku ulogu Margarete Tiesel. Uz njih dvije, nominirana je i ledena njemačka diva Nina Hoss za naslovnu ulogu u filmu “Barbara”, kao i Emmenulle Riva za ulogu u Hanekeovoj “Ljubavi”.

Hrvati ni na širem popisu

Otužnu kvalitetu hrvatske produkcije u prošloj sezoni ilustrira i činjenica da ni jedan hrvatski film nije uvršten u širi selekcijski popis od 40 naslova. No, nisu prošle ni nama susjedne kinematografije, koje su na listi imale nekoliko istaknutih naslova - Aide Begić, Maje Miloš, Teone Mitevske, Nejca Gazvode

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:27