ODRŽANA SJEDNICA

HAVC: Sufinanciranje novih dugometražnih filmova Radislava Jovanova i Pavla Marinkovića

Radislav Jovanov Gonzo
 Srdjan Vrancic/Cropix
Po riječima umjetničkih savjetnika, radi se o vrlo kvalitetno napisanom predlošlllu i projektu s koprodukcijski osiguranom potporom

Hrvatsko audiovizualno vijeće donijelo je u ponedjeljak odluku o sufinanciranju dvaju dugometražnih filmova - debitantskog igranog filma Radislava Jovanova Gonze "Punim plućima" i "Vampiri s Miljacke" Pavla Marinkovića.

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća održanoj elektroničkom komunikacijom donesene su i odluke o raspodjeli sredstava i u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova, za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, proizvodnju mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova te za poticanje kinodistribucije.

Za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova projekte su predložili umjetnički savjetnici Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold i Danilo Šerbedžija.

Film "Punim plućima", koji će se sufinancirati s 2.55 milijuna kuna, fokusira se na okupljanje nekadašnjih prijatelja nakon smrti jednog iz društva, koje se, kako objašnjava sam autor, kao Pandorina kutija polako otvara i istresa važna životna pitanja.

"Punim plućima je scenarij koji konačno daje glas gradu Zagrebu i cijelo jednoj generaciji rođeno sedamdesetineke, gradskoj ekipi koja se na karuselu tektonskih promjena devedesetih naprosto nije snašla", stoji u obrazloženju savjetnika.

Radislav Jovanov Gonzo predao je izuzetno iscrpnu redateljsku koncepciju iz koje je vidljivo da je dugo promišljao i najmanji detalj. Iz svega pročitanog jasno je da, bez obzira što je formalno debitant dugog metra ima pod kontrolom sve izazove koji su pred njim, a njegovo dosadašnje iskustvo direktora fotografije, ,autora kratkog metra i video spotova jamči nam sposobnost brze realizacjie", ocijenjeno je.

Za "Vampire s Miljacke", koji će se sufinancirati s 3.45 milijuna kuna, kažu da suptilno kroz cijeli scenarij suptilno provlači spoj “civiliziranog” Zapada i “temperamentnog” Balkana, u priči o Sarajliji koji nakon 20 godina života u Austriji pokušava produžiti dozvolu boravka pa odluči u kazalištu postaviti svoj davni dramski tekst.

Po riječima umjetničkih savjetnika, radi se o vrlo kvalitetno napisanom predlošlllu i projektu s već sad koprodukcijski osiguranom potporom i velikim dijelom potvrđenog financiranja, "odličnog ritma i nenametljivog, ugodnog humora gađa od mantinele".

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova odobrena su sredstva za šest projekata u ukupnom iznosu od 1.79 milijuna kuna. Među njima su dugometražni "Kosti u mikseru" Dijane Mlađenović, "Ljudi u mojoj kući" Tatjane Božić, "Godina prođe, dan nikako" Renate Lučić, "Naći ću te" Justine Matov te kratkometražni "22.03.2020" Igora Grubića i "1991. Tko je tvoj bližnji?" Gorana Maršaleka.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova su odobrena sredstva za pet kratkometražnih projekata u ukupnom iznosu od 1.4 milijuna kuna - "Izgubljeni sin" Natka Stipaničeva, "Lija Julija i krijesnice" Katarine Jukić, "Mooon" Ivane Guljašević, "Psihonauti" Nike Radasa i "Transfuzija" Igora Bojana Vilagoša.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za 19 projekata, a za isto u području dugometražnih dokumentarnih filmova za 14 projekata te za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova sredstva za tri projekta.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za dva filma u ukupnom iznosu od 1.399.000 kuna, a za poticanje kinodistribucije filmova za tri filma u iznosu od 130.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 14:11