DOMINIRAJU DEBITANTI

HAVC Tko je sve dobio potporu za razvoj scenarija i projekata za igrane filmove

 HANZA MEDIA

Hrvatski audiovizualni centar objavio je rezultate natječaja za razvoj scenarija i razvoj projekata za igrane filmove.

Riječ je o rezultatima raspisa dvaju poziva iz travnja i srpnja ove godine, koji su kasnili zbog turbulencija u krovnoj filmskoj ustanovi te zbog promjene umjetničkog savjetnika.

Prema rezultatima objavljenima u srijedu, potporu za pisanje scenarija dobilo je 14 projekata, a potporu za razvoj projekta njih četiri. Među projektima koji su dobili potporu za razvoj su dječji film “Mali Tesla i kradljivci ideja” Petra Oreškovića, “Životinje” Nebojše Slijepčevića, “Krivi izlaz” Vanje Juranić te “Sedmo nebo” Jasne Nanut. Nanut je bivša TV novinarka koja se u posljednjih pet godina izdvojila s nekoliko vrlo dobrih kratkometražnih filmova pa je njezin dugometražni prvijenac možda i najintrigantnija vijest natječaja. Svi spomenuti filmovi dobili su potporu od 100 do 140 tisuća kuna.

Manje potpore - od po 30 tisuća kuna - dobilo je četrnaest projekata koji su u fazi pisanja. Dominiraju debitanti, a od redatelja koji već imaju dugi film tu su redateljica “Uzbune na Zelenom vrhu” Čejen Černić, redatelj “Gorana” Nevio Marasović te pulski pobjednik s “Ćaćom” Damir Čučić koji razvija scenarij “Čovjek kojem bog nije dao suze” po motivima četiriju romana Midhata Ajanovića.

Potporu za pisanje dobili su i režiser “ZG 80” Igor Šeregi za film “Svadba” te dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović čiji je kratki film “U plavetnilo” ove godine obišao niz prestižnih festivala. Poduprti projekt Alamat Kusijanović nosi naslov “Murina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49