MUČNA POVIJEST

HBO ZBOG RASIZMA IZ PONUDE IZBACIO LEGENDARNI FILM 'PROHUJALO S VIHOROM': 'Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati'

Vivien Leigh i Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom'
 Everett Collection / Everett / Profimedia
 

Američka streaming platforma HBO Max iz svoje je ponude privremeno izbacila film "Prohujalo s vihorom" Victora Fleminga iz 1939. godine zbog rasističkog prikaza crnačkih likova.

Na ovaj se potez HBO Max odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, prenosi Independent.

- 'Prohujalo s vihorom' je produkt svojega vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su, nažalost, oduvijek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tad, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja povijesnog konteksta u kojemu je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza - rekao je glasnogovornik HBO Maxa.

- Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikad postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, naprije moramo razumjeti i prihvatiti vlastitu povijest - dodao je.

Film je povučen nakon što je scenarist filma "12 godina ropstva" John Ridley u članku u Los Angeles Timesu pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude jer, kako je rekao, romantizira strahote ropstva i glorificira predratni način života na američkom jugu.

"Prohujalo s vihorom" osvojio je osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu, koju je maestralno odigrala Hattie McDaniel, inače prva crnkinja koja je dobila tu prestižnu nagradu.

Film je također zabilježio rekordnu gledanost u kinima i tad je proglašen najgledanijim filmom svih vremena. Premda ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u povijesti kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:30